Ondersteboven Bekeken zet de gevestigde orde op de kopMeld je nu aan voor de tweede cursus!
Meld je nu aan voor een van onze de kennissessiesKlik hier voor de events
Workshops en interactieve sessiesVoor én met deelnemers!

Pioneering Jaarevent 'van Bouwgilde naar Smart Industry'

Datum: 30 november 2017

Locatie: Thales High Tech Systems Park, Robijnstraat 12, Hengelo

Op 30 november vindt alweer het negende jaarevenement van Pioneering plaats. Een middag vol inspiratie over nieuwe technologieën, kansen voor de bouw & infra en concrete tips hoe hier als organisatie op in te spelen. Innovatie in de bouw & infra als motor voor een duurzame branche en regio. Wij nodigen u dan ook graag uit voor het

Pioneering Jaarevent

‘Van bouwgilde naar Smart Industry’

Datum: 30 november 2017
Locatie: Thales High Tech Systems Park
Tijd: 13:15 - 18:00

Inhoudelijk staat deze middag centraal hoe we met behulp van nieuwe slimme technologieën, slimme methoden en andere creatieve mogelijkheden kunnen komen tot meer innovatie in de bouw! Dagvoorzitter Judith de Bruijn zal deze middag wederom begeleiden op de nieuwsgierige en uitdagende manier die we van haar gewend zijn! Zij gaat graag in gesprek met Pioneers en haalt hiermee de uitdagingen op in het netwerk voor volgend jaar.

Inspiratieboost

Als inspiratieboost trakteren we je deze middag op het verhaal van Neptunus: dit innovatieve bedrijf biedt met haar demontabele constructies een oplossing op maat voor elke ruimtebehoefte.

Met slimme productiemethodes creëert Neptunus, van oorsprong tentenbouwer, haar demontabele gebouwen die tot het meest innovatieve aanbod in de huidige markt behoren. Leon Brouwer, sinds 1988 werkzaam bij Neptunus en manager sales, neemt ons mee in zijn verhaal hoe het bedrijf door volop te investeren in eigen R&D  leading is in de tijdelijke bouwsector. Door het demontabele karakter zijn de constructies van de bouwspecialist duurzaam, herbruikbaar en ‘future-proof’. Alle processen, van ontwikkeling, productie tot bouw van demontabele gebouwen, zijn afgestemd op herbruikbaarheid van alle bouwelementen en duurzaamheid in de ruimste zin van het woord. Roerend goed: dé nieuwe manier van bouwen. Een voorbeeld van omdenken, voor zowel bouw als infra.

Innovatiewasstraat

Tijdens de inloop van de bijeenkomst kunt u gebruik maken van de “Innovatiewasstraat” die Pioneer Wordlenig voor ons verzorgt. Deelnemers worden uitgedaagd om bij hun kort aan te schuiven, zodat zij wat input en context krijgen voor het idee of innovatie die tijdens de middag verder uitgewerkt wordt. Aan het einde van de bijeenkomst zullen deze visuele pitches uitgereikt kunnen worden aan de betreffende bedrijven.

 

Uiteraard sluiten we af met een netwerkborrel. En dit alles op de inspirerende locatie Thales High Tech Systems Park!

We hebben een divers aanbod aan workshops die je helpen een concrete stap te zetten. Voor elke branche is hier ruim keuze om kennis op te doen én te delen in twee verschillende sessies. Bij het aanmelden vragen wij uw voorkeur aan te geven in het formulier.

Programma van workshops en inspiratiesessies

A. Waardecreatie met data

Data vanuit de gebouwde omgeving heeft en groot potentieel om waarde te creëren. Een groot aantal bedrijven in deze regio zijn al bezig met innovatieve toepassingen van deze data om producten, diensten of processen op de markt te zetten. Deze hebben verschillen doelen, denk bv. aan het verhogen van de resource-efficiency, of verhogen van comfort en gebruikersgemak In deze sessie gaat Christian Struck, Saxion Lector Sustainable Building Technology & Material samen met het bedrijfsleven na welke kansen en uitdagingen aan de exploitatie van data ter waarde creatie relateert zijn.

B. Hoe geef je bij innovatieve een samenwerking (contractueel) vorm?

Opdrachtgevers en opdrachtnemers worstelen om op juiste wijze innovatie uit te vragen, dan wel aan te bieden. De aanbestedingswet, de omgevingswet en regelgeving op productniveau (o.a. keuringen) maken vernieuwen nagenoeg onmogelijk. Oplossingen zijn regelvrije zones, contactvormen als het innovatiepartnerschap, best value, het bieden van ruimte voor alternatieven en ongehoorzaamheid. Als partijen toch een innovatief project willen aangaan, ondanks alle obstakels, hoe geef je dit dan vorm? Twee opdrachtgevers vertellen over hun ervaringen en dagen uit. In het panel nemen adviseurs, opdrachtgevers en marktpartijen plaats om met het publiek het gesprek te voeren over durf, regelgeving, cultuur en innovatie.

C. Neptunus bouwt demontabel: wat kunnen wij hiervan leren?

Neptunus is wereldwijd dé specialist in demontabel bouwen.voor uiteenlopende semipermanente toepassingen. Eigenlijk overal waar ruimte nodig is. Wat kunnen we leren van een specialist in tenten, die demontabel gebouwen bouwt? In hoeverre is demontabel bouwen gewenst om circulariteit in de bouw te stimuleren? Welke disciplines zijn er nodig bij demontage en demontabel bouwen en welke materialen hebben potentie maar worden nog niet voldoende gedemonteerd en hergebruikt? Laat je na de Keynote je verder inspireren  en ga daar verder waar de presentatie je prikkelde voor meer verdieping.

D. Wegbeheerders van Toekomst of Toekomst van de Wegbeheerder?

Tijdens deze sessie gaan Provincie Overijssel (Eef Uiterwijk) en Rijkswaterstaat (dhr Traag) met GWW'ers in gesprek over nieuwe technologie die de sector betreedt. Ze geven voorbeelden van hoe voertuigen en infrastructuur veranderen en hoe dit ingrijpt op de rol van de beheerder en aannemer. De zaal wordt uitgenodigd ideeën aan te dragen en eerdere 'lessons learnt' mee naar huis te nemen.

E. Drijvende kunstwerken als multifunctioneel GWW concept

Drijvende infrastructuur is in Nederland een nieuw begrip. Het is niet alleen flexibel inzetbaar, biedt ook bij hoge waterstanden een uitkomst tegen ontoegankelijkheid en overstroming. Wim Mulder, Van Heteren en Herman Meurkes, RHDV presenteren tijdens de sessie enkele concepten (drijvend fietspad en zonnepanelen) die zij in afgelopen 2 jaar hebben uitgewerkt. 

F. Spy the Underground

Bij civiele werken blijkt het uitlezen van een 2D-KLIC melding en het lokaliseren van kabels en leidingen op de bouwplaats niet altijd gemakkelijk. Léon Olde Scholtenhuis van afd. BouwInfra Universiteit Twente vertelt over een project waaraan zij samen met TUDelft, Recognize en Gemeente Rotterdam hebben gewerkt om de kabels en leidingen virtueel in 3D in beeld te brengen. Ze presenteren de 3D Spy Underground Augmented Reality app waarmee op de campus kabels en leidingen virtueel bekeken kunnen worden.

G. Industrialisatie in de woningbouw

In de woningbouw zal het proces op basis van Smart Industry, geïndustrialiseerd worden. Voorbeelden zijn 3D printing, robotica en 3D visualisaties. Deze ontwikkelingen zullen grote gevolgen hebben voor de nieuwbouw en verbouw van woningen naar energieneutrale woningen. BJW Wonen werkt samen met een aantal partners aan deze ontwikkeling. Tijdens de inspiratiesessie zal samen met de deelnemers nagegaan worden waarom de industrialisatie in de bouwsector maar zo moeilijk op gang komt en welke systemen hieronder liggen. In een interactieve sessie zullen de mogelijkheden voor industrialisatie en de stappen die hiervoor nodig zijn, besproken worden.

H. Naar Hightech en SMART producten in de bouw (Deze workshop is helaas niet meer beschikbaar)

Nieuwe ontwikkelingen starten zoals Smart Materials, sensoren, monitoring en automatisering van productielijnen en het besturen van de hele waardeketen. Deze nieuwe ontwikkelingen hebben grote gevolgen voor producten en processen. We kunnen met minder mensen betere kwaliteit realiseren met minder mankracht. Dynteq is een industrieel ontwerpbureau die integrale productontwikkeling realiseert en hightech en smart producten ontwikkeld. Samen met u gaan we inventariseren welke product- en procesvernieuwingen wenselijk en mogelijk zijn en wat de hightech en smart producten hiervoor zouden kunnen betekenen.

I. Gebiedsontwikkeling Thales ter bevordering van innovatie, duurzaam samenwerking en het creëren van nieuwe business.

Een aantal jaar geleden heeft Thales het initiatief genomen om in samenwerking met de provincie Overijssel (en HMO) de Topwerklocatie High Tech Systems Park te ontwikkelen.
Technologische ontwikkelingen volgen elkaar steeds sneller op, de omgeving waarin dat plaatsvindt wordt complexer, samenwerken in een open omgeving, en het ontwikkelen van (jong) ondernemerschap zijn een paar bouwstenen waarop de campusontwikkeling van het HTSP is gestoeld.
In deze sessie wordt u bijgepraat over het initiatief tot en met de huidige stand van zaken. Een mooie vermenging van het creëren van een economische ondernemersklimaat èn vastgoed denken.

J. De transformatie van een gebouw naar het kloppend hart van een smart grid

Wat is de relatie tussen een parkeergarage in Enschede en de kernramp in Fukushima? Wat is de overtreffende trap van multifunctioneel? En welke rol speelt de bewuste consument of ondernemer hierin? Op deze en andere deze vragen gaat Tom Velthuis van Emodz u in deze sessie bijpraten. Centraal hierbij staat de parkeergarage in de Enschedese wijk Roombeek. Emodz heeft een duurzaam plan gemaakt om van de parkeergararge een laadstation voor elektrische auto's te maken: een e-park. Maar het gaat nog een stap verder. De garage zou zelfs energie kunnen terug leveren aan de wijk.

K. Wat is de rol van innovatie voor de arbeidsmarkt?

Een veranderende branche brengt een verschuiving op de arbeidsmarkt met zich mee. Er is een groot tekort aan personeel in de bouw en de verwachting is dat dit de komende jaren alleen maar zal toenemen. En de bouwvakker van nu heeft anders skills dan de toekomstige bouwvakkers zullen moeten hebben! Wat is de rol van innovatie hierin? En hoe speel je hierop in als bedrijf? Dit zijn thema's die in deze inspiratiesessie aan bod komen. Naast de laatste trends en verwachtingen gaan André Boerrigter van Nibag HR Solutions en Gerard Bauhuis van Ajilon met u in gesprek over het future proof maken van uw organisatie.

In het aanmeldformulier kunt u twee workshops kiezen. Aangezien we bij de workshops een maximum aantal deelnemers hanteren kan het zijn dat u bij de reserveoptie geplaatst wordt. Dit wordt wel altijd vooraf aangegeven. Plaatsing geschied op volgorde van binnenkomst.

Deze deelnemers hebben zich tot en met 30 november ingeschreven!

Pioneering deelnemers en studenten kunnen deze middag kosteloos bezoeken*. Voor deelname vragen wij aan niet-deelnemers een bijdrage van €150,-. Voor dit event is beperkt plaats. Plaatsing op volgorde van aanmelding, Pioneering deelnemers hebben hierbij voorrang op niet-deelnemers.

* (maximaal 3 deelnemers per bedrijf/organisatie)

We zien je graag op 30 november!

Team Pioneering

Home > Activiteiten > Pioneering Jaarevent 'van Bouwgilde naar Smart Industry'