Ondersteboven Bekeken zet de gevestigde orde op de kopMeld je nu aan voor de tweede cursus!
Meld je nu aan voor een van onze de kennissessiesKlik hier voor de events
Workshops en interactieve sessiesVoor én met deelnemers!
Leren van ervaring en kennis uit het netwerk!

Open huis Thermisch Compartimenteren

Datum: 28 mei 2019

Locatie: Vlasstraat 29 Enschede

Uitnodiging

 
In 2050 moeten alle woningen van het gas af. Dat is een grote opgave! Daarom hebben Domijn, het Lectoraat Sustainable Building Technology & Material (SBTM) van Hogeschool Saxion en Pioneering de handen ineengeslagen. In de MDO-labs zoeken we altijd naar comfortabele CO2-neutrale oplossingen die betaalbaar zijn voor huurders én corporaties. Hieruit is het project “Compartimenteren woningen met binnen isolatie op maat” voortgekomen. 
 
Ook benieuwd hoe deze slimme innovaties eruit zien? Domijn, Saxion en Pioneering nodigen u van harte uit om op 28 mei de prototypes te komen bekijken en de innovaties en ervaringen te delen!
 

Open Huis
Thermisch Compartimenteren
"Warm wonen, koel slapen"

dinsdag 28 mei 2019
Ronde 1: 9.00-10.15 uur (inloop 8.45 uur) Vol
Ronde 2: 10.45-11.45 uur (inloop 10.30 uur) Vol
Ronde 3: 12.15-13.30 uur (inloop 12.00 uur)

Vlasstraat 29 Enschede

De groepen 1 en 2 zitten vol. U kunt zich nog wel aanmelden voor ronde 3. Aanmelden gaat op volgorde van binnenkomst en vol is vol.
 

Het doel van thermisch compartimenteren is het aardgasloos en CO2-neutraal maken van rijen jaren ‘50-‘60 sociale huurwoningen. Hierbij wordt voor keuken-woonkamer en “de rest van de woning” met verschillende isolatiewaarden, ventilatiesystemen en duurzame warmteproductie en -afgifte gewerkt. Hiervoor zijn vier woningen van Domijn aan de Vlas- en Hennepstraat beschikbaar gesteld en ingericht als prototype. De projectpartners werken in deze woningen samen aan analyses, verbeteringen en optimalisaties met als doel een mogelijke opschaling als de testen succesvol blijken. 

 
Saxion analyseert met behulp van specialistische metingen de werkelijke thermische prestatie van de woningen voor én na de ingreep. De uitgebreide monitoring en vergelijking van twee hoog- en twee laagtemperatuurwarmtepompen zijn opgestart. De uitvoering, die in bewoonde staat gaat plaatsvinden, wordt geoptimaliseerd en verkort zodat het minder ingrijpend is voor bewoners.
 
 
Duurzame oplossingen moeten ook betaalbaar blijven. Daarom worden de voorlopige woonlasten, voor én na de renovatie, vergeleken. Daarnaast wordt er een acceptatieonderzoek in de buurt uitgevoerd.
 

 

Programma

Ronde 1
9.00 uur: Opening: Wilma van Ingen, directeur-bestuurder Domijn
Aanleiding project: Pascal ten Berge, Domijn
Meten, testen en doorontwikkelen: Gerard Salemink, Saxion en Pioneering
09.20 uur: Rondleiding en toelichting Vlasstraat 31 en 51
10.15 uur: Afsluiting ronde 1
 
Ronde 2 vindt plaats tussen 10.30-12.00 uur. 
Ronde 3 vindt plaats tussen 12.00-13.30 uur.

 

Keuze aangeven

Bij aanmelden kunt u aangeven naar welke ronde uw voorkeur uitgaat. Voor dit open huis zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Plaatsing geschiedt op volgorde van aanmelding. 
 

Parkeren

De woningen liggen in een buurt met weinig parkeergelegenheid. Om parkeerproblemen te voorkomen én in het kader van duurzaamheid verzoeken u om, indien mogelijk, niet met de auto te komen. Komt u toch met de auto, dan verzoeken wij u nadrukkelijk om in de omliggende straten een parkeerplaats te zoeken.
 
Vanaf 16.00 uur tot 20.00 uur is er open huis aan de Vlasstraat 29, 31 en 51 voor iedereen die belangstelling heeft. In nummer 31 worden korte toelichtingen en presentaties gegeven over het totaal concept van “Thermisch Compartimenteren” en in alle drie de woningen staan infographics en geven specialisten toelichting op specifieke onderdelen. 
 
De gezamenlijke projectpartners zijn:
Voor dit project hebben de gezamenlijke partijen een subsidie ontvangen Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken.
 

Home > Activiteiten > Open huis Thermisch Compartimenteren