Kennisdelen en ontmoeten
Praktijktraining BrandveiligheidAanmelden
brainstormen en kennisdelen
Regionaal verbinden
Kennisdelen in PICAANT
ProductontwikkelingAutarkische LandschapLodge

Augmented Reality

Augmented Reality 

Iemand die het technische nieuws een beetje volgt heeft daar vast wel eens van gehoord. Het betekent letterlijk dat de computer informatie toevoegt aan de wereld die we waarnemen, aan de omgeving waarin we ons bevinden. Augmented Reality (AR) verrijkt dus onze waarneming. Meestal gebeurt dat door extra informatie te projecteren voor de ogen, maar het kan bijvoorbeeld ook door geluid toe te voegen. Belangrijk om je te realiseren is dat je bij AR de echte omgeving en de extra informatie tegelijkertijd kunt waarnemen. Een AR “bril” is dus transparant en een AR hoofdtelefoon zal geluid van buiten doorlaten. Virtual Reality (VR) lijkt op AR, alleen wordt daar de echte wereld zo goed mogelijk verborgen. Een VR “bril” is daarom niet doorzichtig. VR kun je daardoor in principe overal ervaren, terwijl je je bij AR op de werkelijke locatie moet bevinden.

Hype

Virtual Reality en Augmented Reality worden momenteel sterk gehypet. De firma Gartner houdt bij of opkomende technologie kansrijk is om succesvol commercieel toe te passen. Uit de hype cycle van 2015 blijkt dat VR wat voorloopt op AR, maar Gartner verwacht dat beide technologieën binnen 5 tot 10 jaar volop in gebruik zijn.
Ik werk in de luchtvaart en daar worden AR-achtige technologieën al zeker een decennium met succes toegepast. AR helpt vliegers bijvoorbeeld om te landen, te taxiën en op te stijgen bij slecht zicht. De toegevoegde informatie vervangt daarbij het zicht op de buitenwereld dat ontbreekt in dichte mist. Als er nog wel wat zicht is, vormt die informatie een nuttige aanvulling. Een recent voorbeeld is de Elbit SkyLens die binnenkort daadwerkelijk in vliegtuigen zal worden toegepast. In ons eigen werk kijken we bijvoorbeeld naar de toegevoegde waarde en mogelijke risico’s van AR voor het landen van een helikopter in een wolk van stof- of ijsdeeltjes. Als je dat slim aanpakt, blijkt het zeer intuïtief te zijn en goed te werken.


Kun je er ook wat mee in de bouw? Ik zie eerlijk gezegd nog niet over een paar jaar iedere bouwvakker de hele dag met een AR bril rondlopen, dat heeft gewoon niet genoeg toegevoegde waarde in relatie tot de kosten en hinder die zo’n bril tijdens het werk oplevert. Misschien dat een AR bril in het werk af en toe opgezet wordt om aan de hand van een digitale bouwtekening leidingen op te sporen of de plaats te bepalen waar iets gemonteerd moet worden. De bouwtekening wordt dan als het ware bovenop de werkelijkheid geprojecteerd.

Ruimtelijk inzicht

Ik zie AR wel als een ideale techniek om samen te overleggen over een ontwerp. Je kunt bijvoorbeeld wijzigingen op realistische wijze geprojecteerd zien op een bestaand bouwwerk. Dat geeft veel ruimtelijk inzicht, zeker voor mensen die niet gewend zijn bouwtekeningen te lezen. Bovendien kun je bij AR elkaar zien. Kortom, AR lijkt erg handig voor overleg tussen architect of aannemer en klant. Als we dit doortrekken naar nieuwbouw, dan zouden – bijvoorbeeld – belanghebbenden ter plaatse kunnen ervaren hoe een nieuw gebouw in de omgeving past. Zo zijn er vele toepassingen denkbaar.

Hololens

In het tweede kwartaal van 2016 zal Microsoft met de Hololens op de markt komen. Dat is naar mijn idee de eerste min of meer volwassen AR bril. Het is dit soort technologie die ik over een jaar of vijf tot de dagelijkse praktijk in de bouw zie behoren. Klik maar eens op dit filmpje. Hoe zien jullie als lezer dat?
 

Antoine de Reus is werkzaam als Senior R&D Engineer bij het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum NLR in Amsterdam.
Email: Antoine.de.Reus@nlr.nl
Website: www.nlr.nl

 

Home