Meld je nu aan voor een van onze de kennissessiesKennis delen en inspireren
Workshops en interactieve sessiesVoor én met deelnemers!

Uniek traject: vier Twentse corporaties kopen gezamenlijk Nul op de Meter renovaties in

Datum bericht: 18 juli 2017

'Samen krijg je meer voor elkaar, leer je meer en ben je goedkoper uit dan ieder afzonderlijk. Vanuit dit perspectief hebben de vier Twentse woningcorporaties Welbions, St. Joseph, Reggewoon en Mijande Wonen samen een uitvraag gedaan voor 86 Nul op de Meter (NoM) renovaties.

Dit project maakt deel uit van de 5 MDO-labs (Meest Duurzame Oplossingen Lab) sociale huurwoningen waarin Pioneering met de 15 Twentse corporaties, bedrijven en kennisinstelling Pionieren om kennis te ontwikkelen en delen in concrete innovatieve renovatieprojecten. Pioneering stimuleert, faciliteert en coördineert hiermee het kennisplatform van de Twentse corporaties met bedrijven en kennisinstellingen.
 
De vier corporaties hebben het volgende gezamenlijke doel geformuleerd: Zo spoedig mogelijk realiseren van 86 NoM-woningen welke minimaal voldoen aan EPV-wetgeving, waarbij de bewoners tevreden zijn over het verloop van de werkzaamheden alsmede het eindresultaat (woonbeleving) en er uiteindelijk een product/protocol/documenten worden opgeleverd die kunnen worden ingezet voor de volgende NoM trajecten.
 
Elke corporatie mocht een of twee marktpartijen inbrengen wat resulteerde in Dura Vermeer Onderhoud en Renovatie Hengelo, Goossen te Pas Bouw Almelo, Janssen de Jong Bouw Hengelo, Oude Wolbers Borne, Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen en Van Wijnen Eibergen. Op 13 april 2017 hebben zes marktpartijen hun visie gepresenteerd aan de gezamenlijke beoordelingscommissie, bestaande uit twee vertegenwoordigers van iedere corporatie. Uiteindelijk zijn Dura Vermeer en Ter Steege geselecteerd.
 
'We zijn als corporaties erg tevreden over hoe het gaat', vertelt John Hutten van Mijande enthousiast. 'Zowel over het aanbestedingsproces als de samenwerking tot nu toe als corporaties onderling maar ook de samenwerking met de opdracht nemende bedrijven en met Pioneering als adviserende en coördinerende partij. Er is door een Pioneering werkgroep van de 15 Twentse corporaties veel voorbereidend werk gedaan voor een goede resultaatgerichte NoM renovatie uitvraag (en contracten). Die konden we dan ook goed gebruiken' aldus de bouwregisseur vastgoed bij Mijande Wonen.
 
'Alle kennis en de ervaring die we in dit traject ontwikkelen wordt mede dankzij Pioneering en de kennisinstellingen geborgd zodat dit beschikbaar en bruikbaar is in volgende projecten. Denk aan de gezamenlijke uitvraag, de contracten maar ook de toegepaste NoM concepten. Zo ontwikkelen we als corporaties en bedrijven samen aan het (door)ontwikkelen van innovatieve duurzame oplossingen voor sociale huurwoningen' eindigt John zijn betoog. ‘De uitvoering van de 86 woningen is omwille van tijd en efficiëntie verdeeld tussen de twee marktpartijen: 48 woningen van Welbions door Dura Vermeer en de overige 38 woningen van St.Joseph, Reggewoon en Mijande, worden door Ter Steege gerenoveerd.
 
“Van project ontwikkelen naar standaard processen en producten inkopen,” zegt Ronald Haafkes van Dura Vermeer. "Dit is best wel een verandering in onze markt. Hoe stel je elkaar de juiste vragen om prestaties vast te stellen waar uiteindelijk de bewoners blij van wordt? Hoe zetten wij de bewoners in hun kracht voor voldoende draagvlak? Dit zijn vragen die bij ons passen en wij zijn trots om onze bijdrage te mogen leveren in deze mooie samenwerking."  
 
Ook Tom Nieuwenhuis van Ter Steege is enthousiat over de wijze van werken: ‘Er is een optimale samenwerking ontstaan tussen marktpartijen en corporaties. Wederzijds is volledige openheid over verwachtingen en budgetten. Ook tussen de markpartijen onderling wordt veel kennis gedeeld. Elkaar op deze manier versterken is de methode om NOM verder door te ontwikkelen.’ De planvoorbereiding loopt inmiddels op volle toeren en worden de diverse vooronderzoeken op gebied van asbest en flora- fauna integraal aangevlogen en zijn inmiddels gestart. Ook de architectuur en constructieve vragen zullen integraal worden weggezet.

Over de MDO-labs verduurzamen sociale huurwoningen van Pioneering en de Twentse corporaties:

'Corporaties, bedrijven en kennisinstelling pionieren samen en delen kennis in concrete projecten. Dit doen ze in zogenaamde MDO-labs oftewel proeftuinen waarin ruimte is voor experimenten Meest Duurzame Oplossing (MDO) en het doorlopen van leercurves voor opschalen en versnellen. Centraal staan slimme en innovatieve oplossingen die bijdragen aan de route om de gebouwde omgeving in 2050 CO2-neutraal te hebben. Dit mag door bijvoorbeeld in een keer naar Nul op de Meter te gaan maar ook in opeenvolgende stappen in de tijd (tot 2050). De Twentse corporaties hebben circa 80.000 sociale huurwoningen die in de komende 33 jaar naar energieneutraal gebracht moeten gaan worden.'

 

Home > Bibliotheek > Nieuws > Uniek traject: vier Twentse corporaties kopen gezamenlijk Nul op de Meter renovaties in