Weten wat data voor je ontwerp kan doen?Workshop Parametrisch Otwerpen
Meld je nu aan voor een van onze de kennissessiesKlik hier voor de events
Workshops en interactieve sessiesVoor én met deelnemers!

Eerste dag vol enthousiasme bij Masterclass Circulair Bouwen

Datum bericht: 27 september 2017

Op 26 september vond de eerste sessie van zeven Masterclasses Circulair Bouwen plaats in de Prismare te Enschede. Met twintig koplopers uit Oost Nederland hebben we een start gemaakt met samen kennis over Circulair Bouwen te delen en zijn we aan de slag gegaan met de uitvraag van De Woonplaats. Deze corporatie wil een blokje van 7 woningen slopen in de wijkStroinkslanden om hier circulair nieuw te bouwen. Omdat kennisdeling en kennisontwikkeling centraal staan, is er voor gekozen om als één groep samen aan de slag te gaan met de bouwopgave.

Circulair Bouwen vraagt om een andere manier van denken. Het vraagt om samenwerking en co-creatie, andere business- en financieringsmodellen, andere materialen en leveranciers, andere wetgeving.Conform de Circulaire aanpak van de Community of Practice is gestart met RE-THINK: Anders kijken. Wat is circulair bouwen en wat betekent dit voor het bouwproject wat we samen gaan uitvoeren.

De komende weken gaan we aan de slag met de vervolgstappen van circulair bouwen:

  • RE-FUND: Welke businessmodellen en financieringsvormen passen bij het project
  • RE-DESIGN: Welke ontwerpprincipes en materialen zetten we in
  • RE-ENGINEER: Hoe ziet onze bouwcoalitie en contractvorm eruit en richten we het bouwproces is

Alle masterclasses worden gegeven op passende locaties bij het thema. Zo zijn we te gast bij Subvention, Damsté notarissen en advocaten, Buurthuis het Stroink en het circulaire paviljoen Circl van ABN Amro op de Zuidas in Amsterdam.

Deelnemende partijen met één of twee deelnemers aan de masterclass zijn de Woonplaats, Gebroeders van der Geest, van Wijnen b.v, Dura Vermeer, LKSVDD Architecten, Heminkgroep, Building FACE, Bouwbedrijf Oude Wolbers, Bouwbedrijf Hannink, Het Schippperhuis, Gemeente Enschede, Stichting Circulaire Economie, D + B Architecten, Klomps Bouwbedrijf, PrefabNL, Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen en Goossen te Pas Bouw.

 

 

In de ochtend is gestart met een aantal inhoudelijke presentaties over circulair bouwen, een schets van de ambitie van opdrachtgever De Woonplaats en een toelichting op processen vanuit de projectbegeleiding. Na de lunch hebben de deelnemers zich allemaal aan elkaar voorgesteld, persoonlijk en welke ambities zij hebben met deze masterclass. Daarna is met een brainstormsessie de eerste basis gelegd voor een uniek proces dat de komende maanden gaat uitmonden in een concreet voorstel dat gebouwd gaat worden!

 

Geïnteresseerde bedrijven die een van de masterclass dagen willen meemaken kunnen zich melden bij j.bults@pioneering.nl. De kosten bedragen 550€ per dag. Pioneeringdeelnemers krijgen hierop 10% korting. Pioneering houdt zich het recht voor om een verzoek voor deelname voor 1 dag te weigeren indien het aantal deelnemers het proces in de weg staat.

 
 

Home > Bibliotheek > Nieuws > Eerste dag vol enthousiasme bij Masterclass Circulair Bouwen