Weten wat data voor je ontwerp kan doen?Workshop Parametrisch Otwerpen
Meld je nu aan voor een van onze de kennissessiesKlik hier voor de events
Workshops en interactieve sessiesVoor én met deelnemers!

Geslaagde kennissessie Overijsselse corporaties 'verduurzamen sociale huurwoningen'

Datum bericht: 11 oktober 2017

Op maandag 9 oktober kwamen (bijna) alle Overijsselse corporaties bijeen om kennis op te doen en te delen rond het thema verduurzamen sociale huurwoningen 'naar een CO2 neutrale woningvoorraad in 2050'. Een bijeenkomst voor en door woningcorporaties uit Overijssel. Opvallend was de open houding van alle aanwezigen en de manier waarop kennis en ervaringen gretig gedeeld werden. Dit resulteerde gelijk in concrete afspraken voor meer samenwerking en contact.

De opbrengst van de middag:
  • Kennis van landelijke en provinciale ambities, rollen en mogelijkheden
  • Concrete tools en handvaten voor portefeuille en asset management
  • Inspiratie en aanpak om te komen tot een gezamenlijke duurzame ambitie en actieagenda tussen Provincie, corporaties en gemeente (en rol andere stakeholders zoals netbeheerders, aanbieders duurzame energie en bouwsector)
  • Inspiratie en aanpakken voor samenwerking en duurzame living labs voor innovatie en opschaling (incl. gezamenlijke inkoop door corporaties)
  • Concrete handvaten adhv projectvoorbeelden van wat er nu al technisch, financieel en juridisch mogelijk is
  • Waardevolle verbindingen en contacten tussen professionals van Overijsselse corporaties tijdens  de sessie zelf en de netwerkborrel nadien
  • Draagvlak en enthousiasme voor een vervolg om te komen tot een Provinciaal platform om kennis en ervaringen rond duurzame ambities, strategie, beleid, organisatie/ uitvoering en de tools hierbij te delen en borgen op basis van actuele en relevante vraagstukken. Onderdeel hiervan is ook de manier van uitvragen en de condities die nodig zijn voor het initiëren en opschalen van innovaties en verduurzaming als opdrachtgever (Launching customer)
  • Pioneering neemt als verbindende en initiërende partij het initiatief om samen met de Provincie en corporaties te kijken naar een structurele invulling voor een (efficiënt en effectief) platform voor kennisdeling en borging voor Overijsselse corporaties. 
 
De bijeenkomst werd georganiseerd door Stichting Pioneering in samenwerking met de Provincie Overijssel. De inhoud van de sessie werd verzorgt met bijdragen over verduurzaming door Arjen van Gijssel (Aedes - Routekaart), Peter de Jong (Provincie Overijssel - Programma Nieuwe Energie), Pioneering (Tools van ambitie naar uitvoering), Wessel Ruiterkampe en Carin Hemeltjen (woningcorporaties Ieder1 en Rentree - Zoektocht van Deventer), Mark Meulenkamp (SWZ -duurzame Terpwoningen) en Frank Ufkes (Welbions - namens de Twentse corporaties verenigd in WoON  over hetLiving lab Meest Duurzame Oplossingen). 
 
Tijdens de bijeenkomst werd gevraagd naar een overzicht aan definities van termen in ‘Duurzaamheidsland’. Deze zijn hier te vinden op de website van Pioneering. 
 

Home > Bibliotheek > Nieuws > Geslaagde kennissessie Overijsselse corporaties 'verduurzamen sociale huurwoningen'