Weten wat data voor je ontwerp kan doen?Workshop Parametrisch Otwerpen
Meld je nu aan voor een van onze de kennissessiesKlik hier voor de events
Workshops en interactieve sessiesVoor én met deelnemers!

Pioneering jaarevent 2017: "van Bouwgilde naar Smart Industry"

Datum bericht: 11 december 2017

Op 30 november vond alweer het negende jaarevenement van Pioneering plaats. Op de prachtige locatie van Thales, het High Tech Systems Park te Hengelo, kwamen 150 Pioneers tezamen voor een middag vol inspiratie en samen kennisdelen. In twee workshoprondes gingen de deelnemers in op nieuwe technologieën, kansen voor de bouw & infra en concrete tips hoe hier als organisatie op in te spelen. Innovatie in de bouw & infra als motor voor een duurzame branche en regio.

Dagvoorzitter Judith de Bruijn begeleidde deze middag wederom op haar nieuwsgierige en uitdagende manier die we van haar gewend zijn! In een gesprek met de Pioneers Jan Steggink(Steggink infra) en Jan Kamphuis(BJW) ging Judith in op twee nieuwe trajecten die zij momenteel aan het opstarten zijn.

Het project Strata Robotica gaat infrawerkzaamheden koppelen aan slimme technologieën waardoor er beter en slimmer kan worden gewerkt in deze branche, vertelde Jan Steggink.  Met Induzero is het plan om een renovatiefabriek op te zetten in Europees verband. Een goed voorbeeld van industrialisatie in de bouw waarmee de maatschappelijke verduurzamingsopgave versneld kan worden, aldus Jan Kamphuis. Twee mooie innovatieprojecten waarin ook Pioneering participeert.

Inspiratieboost

Als inspiratieboost vertelde Leon Brouwer het verhaal van Neptunus: dit innovatieve bedrijf biedt met haar demontabele constructies een oplossing op maat voor elke ruimtebehoefte. Met slimme productiemethodes creëert Neptunus, van oorsprong tentenbouwer, haar demontabele gebouwen die tot het meest innovatieve aanbod in de huidige markt behoren. Alle processen, van ontwikkeling, productie tot bouw van demontabele gebouwen, zijn afgestemd op herbruikbaarheid van alle bouwelementen en duurzaamheid in de ruimste zin van het woord. Roerend goed: dé nieuwe manier van bouwen. Een voorbeeld van omdenken, voor zowel bouw als infra.

 

Innovatiewasstraat

Tijdens de inloop van de bijeenkomst hebben meerdere Pioneers gebruik gemaakt van de “Innovatiewasstraat” die Pioneer Wordlenig voor ons verzorgde. Deelnemers werden uitgedaagd om kort aan te schuiven, zodat het idee of innovatie tijdens de middag verder uitgewerkt kon worden en uitgereikt aan de betreffende bedrijven.

 

Kennisdeling

Tijdens de middag konden de deelnemers twee workshops, kennissessies of inspiratielezingen volgen. De reacties waren allemaal zeer lovend en veel initiatieven krijgen dan ook een vervolg. Hieronder een aantal terugkoppelingen.

Industrialisatie in de woningbouw

De cruciale vraag achter deze twee keer goed bezochte workshop was: Waarom komt de industrialisatie moeilijk op gang en welke processen zitten daarachter? Zaken die daarbij aan de orde kwamen waren o.a.:
· Zolang er hypotheekrenteaftrek en subsidies zijn wordt de noodzaak niet ervaren. Zowel aan opdrachtgevers als –nemers kant
· De bouwkolom denkt in projecten en niet in gezamenlijke volumes en innovaties
· Grote volumes voor bedrijven, b.v. 700 per jaar, zijn niet de aantallen voor de opschaling. Alleen door uniformiseren en grote aantallen kunnen prijzen omlaag.
· Opdrachtgevers hebben een belangrijke aanjaagrol
· Er is een verschil tussen “mechanisatie, industrialisatie en echte smart industry”
· De krapte in de arbeidsmarkt maakt dat we wel moeten industrialiseren.
· De mindset van de eindgebruiker en de marketing en sales van de bouwkolom zijn er niet op ingericht.
Er waren signalen dat er al voldoende geïndustrialiseerd is, maar de noodzaak werd door een grote groep onderschreven. Met andere woorden voldoende aanleiding voor een goede workshop.
Klik hier voor de presentatie.

Hoe geef je bij innovatie een samenwerking (contractueel) vorm?

Na korte inleidingen van Ronald Blom van Damsté Advocaten over innovatie in de Aanbestedingswet, van Luuk Spijker van Antea Group over innovatie in contracten en van Stefan Nijwening over innovatie in de praktijk, werden de deelnemers uitgedaagd om het ‘gekste’ op het gebied van innovatie, samenwerken, aanbesteden, contracten en projecten, naar voren te brengen. Dit heeft een heleboel nuttige vragen, opmerkingen en suggesties opgeleverd. Een kleine greep hieruit: contract op 1 A4, moeten voldoen aan onrealistische (duur/groot) referenties, te weinig ruimte geven door de opdrachtgever, kaarten voor de borst bij de opdrachtnemers, plafondbudget (toegestaan?), concurrentie houdt innovatie tegen, gebrek aan kennis, kun je innovatie partnerschap met terugwerkende kracht inzetten?

De conclusie van beide workshops was dat we allemaal op zoek zijn naar wat er wél kan binnen wet- en regelgeving en aanbestedingsbeleid. Alle aanwezigen onderschreven dat vertrouwen de beste basis is voor samenwerking en voor innovatie.

Niet alle vragen konden worden beantwoord. We zien volop kans om met alle vragen, opmerkingen en suggesties aan de slag te gaan in een leergang of een masterclass of in ieder geval een serie bijeenkomsten in 2018. Op aanvraag is het hele overzicht van opmerkingen uit de workshop beschikbaar. U kunt contact opnemen met Eric Kouters via e.kouters@pioneering.nl of via 06-30 227 685. We houden ons ook zeker aanbevolen voor interessante cases of andere suggesties over dit onderwerp.

Klik hier voor de presentatie.

Naar Hightech en SMART producten in de bouw

In deze workshop zijn deelnemers aan de slag gegaan met een eigen probleemstelling of uitdaging. Christiaan Haverslag van Dynteq begeleidde deze sessie. Aan de hand van strategisch innovatie onderzoek voor Kersten Retail is gebleken dat de traditionele installatiewijze sterk verbeterd kan worden. Het onderzoek liet zien dat bij winkelinstallaties een significante tijdreductie mogelijk is, tot wel vijftig procent. Om dit mogelijk te maken ontwikkelde Dynteq de Powerbox en het I-Power hijssysteem.

De deelnemers gingen daarna met een eigen project aan de slag, waarbij zij vanuit het perspectief van de klant, proces, product en partners mogelijke innovaties voor hun eigen project bedachten. Van de 5 projectgroepjes willen 2 projectgroepjes de oplossingen in een vervolgsessie samen met Dynteq gaan uitwerken.

Waardecreatie met data

Christian Struck, lector Saxion, trapte de workshop af met een presentatie over de mogelijkheden met data en lopende onderzoeken. Daarna vertelde Marc Peters over het onderzoek wat zijn bureau doet met datatoepassing voor verbetering van de efficiëntie van zonnepanelen.

Centraal volgde daarna een interactieve workshop over data. Data heeft op zich geen waarde, maar analyse en context kan hier waarde aangeven. Gekeken is naar de gehele dataverwerkingsketen (sensor, signaal, transmissie, database, algoritmen, mining, informatie, communicatie, bewustwording / functie ) en de specifieke thema’s waar de deelnemers mee bezig zijn of vragen over hebben.

Wat is de rol van innovatie voor de arbeidsmarkt?

Aan de hand van de introductie en stellingen van Andre Boerrigter (Nibag-HR solutions) en Gerard Bauhuis (Ajilon) vond een levendige discussie plaats.De onderwerpen die ter tafel kwamen gingen over opleiden, competenties, verleiden, imago, werven en de asset personeel. Zie hier de presentatie. In een paar quotes:
· “Het vak bouwvakker bestaat niet meer, je wordt niet meer opgeleid voor het leven. In de huidige arbeidsmarkt ben je genoodzaakt om je elke vijf jaar te ontwikkelen.Er zullen persoonsgebonden budgetten komen, waarmee je instapt in de leven-lang-leren-onderneming.”
· “We kijken vooral naar mensen die zoveel mogelijk lenig en aanpasbaar zijn, om te blijven anticiperen op veranderende marktomstandigheden. We vinden het ook fijn als kandidaten meerdere disciplines van het werkveld hebben gezien in stages of werk.”
· “De vraag “mag ik hier werken” wordt niet meer gesteld, mensen vragen zich af waar wil ik werken”.
· “Je medewerkers zijn je ambassadeurs, zorg ervoor dat mooie verhalen worden verteld en gedeeld.”

Opleiden: De leven-lang-leren-onderneming.

Op de ROC’s en Hogescholen wordt meer en meer aandacht besteed aan verbreding en differentiatie. Studenten kunnen vakken volgen buiten hun eigen specialisatie.
Onderwijsinstellingen doen daadwerkelijk wat met tips uit het werkveld. Hoewel de spagaat met efficiency en accreditatie blijft bestaan. “Ik zie ook cafetaria onderwijs ontstaan waarbij studenten over diverse opleidingsniveau’s heen hun vakken kunnen doen. Praktijkvakken op het MBO, verdieping op het HBO, etc.” “Mensen kunnen ook beter hun eigen kunnen weergeven.”
“Studenten die een opleiding op het ROC op niveau 2 of 3 doen, willen nog steeds graag met hun handen werken”

Competenties

Opleidingsbereidheid is belangrijk. Mensen die worden aangenomen hebben veelal nog een (bouw)technische achtergrond. “We kijken vooral naar mensen die zoveel mogelijk lenig en aanpasbaar zijn, om te blijven anticiperen op veranderende omstandigheden.” “We vinden het ook fijn als kandidaten meerdere disciplines van het werkveld hebben gezien in stages of werk.”

Verleiden

Er is veel vraag naar personeel. Technisch opgeleide jongens en meiden zijn zodra ze klaar zijn (en zelfs voor ze van school afkomen) direct aan het werk. Er is in de crisistijd veel personeel (gedwongen) vertrokken. De beschikbaarheid van mensen bepaalt de capaciteit aan werken die het bedrijf aan kan nemen. Bovendien zie je een vergrijzend personeelsbestand. Een structurele vervanging is noodzakelijk.
“Een medewerker vraagt andere dingen van zijn/haar werkomgeving. Hij wil meedenken. Ze willen iets betekenen (voor zichzelf en/of de maatschappij).”
“De vraag “mag ik hier werken” wordt niet meer gesteld, mensen vragen zich af waar wil ik werken”
Mensen willen variatie in het werk. Veel mensen werken graag 32 uur. En doen er soms nog een baan of opleiding naast.
Andere waarden naast een leaseauto en telefoon zijn belangrijk: deeltijd, flexibiliteit, groei, betekenis, research, vakkennis, aandacht, ondernemerschap.

Image en werving

Mensen die in de crisistijd in de industrie zijn gaan werken, keren niet meer terug. Goed Werkgeverschap is belangrijk. Mensen mogen trots zijn op hun werkgever. Zorg dat je innovatief bent. Dat er ruimte is om te ontdekken. Meet en toon je medewerker tevredenheid. Van Wijnen maakt vlogs. Laat dit soort dingen wel over aan de experts. Social media is een goede manier om je te branden en profileren en de eerste contacten te leggen. “De bouwvakker werf ik nog steeds met een advertentie in de lokale krant” “Wij benaderen mensen via de opleidingen en school. Mensen nemen niet zo snel zelf actie na het lezen van een advertentie of oproep.” “Ook op middelbare scholen moeten we laten zien en laten we al zien dat er in de (wegen)bouw interessant werk is".

Personeelsbestand is een asset

Het uitwisselen van personeel is in de projectenindustrie al heel gebruikelijk. Zo kun je capaciteit opvangen. Ook op projecten komt het voor dat er in de keten bij elkaar op de werkplek wordt gewerkt.

Workshop Drijvende Kuntwerken

Drijvende infrastructuur is in Nederland een nieuw begrip. Het is niet alleen flexibel inzetbaar, het biedt ook bij hoge waterstanden een uitkomst tegen ontoegankelijkheid en overstroming. Verwacht wordt dat in 2050 de landbouw een tekort kent van 22 miljoen m2 aan beschikbare grond. Tussen de piepschuimblokken wordt folie gespannen waar de planten op kunnen groeien. Het folie drijft op het zoute water maar laat het niet door. Piepschuim is 7 keer recyclebaar, neemt geen water op en bestaat voor 98% uit lucht. Ook kunnen er piepschuimhuizen op gebouwd worden met zonnepanelen voor eigen energievoorziening.
 
Drijvende fietspaden zijn lang te gebruiken, ze zijn gemaakt van composiet wat resulteert in weinig onderhoud. De eilanden kunnen ook dienen voor zonnepaneel eilanden. Zonnepaneel velden op het land zijn namelijk bijzonder duur door vergunningen. Op het moment wordt geëxperimenteerd op sociaal gebied, mensen van Brownies and Downies worden ingezet voor dit werk. Daklozen maken piepschuimblokken in ruil voor warme maaltijd.
 
Momenteel is er veel onderzoek naar de mogelijkheden van drijvende eilanden in Rotterdam en Hamburg. Met 17 andere steden is er contact over het idee. Landbouw boerderijen kunnen worden gemaakt met de fietspaden als hoofdconstructie. Deze vormen de structuur. Palen houden het geheel bij elkaar. Alle blokken zijn met elkaar bevestigd doormiddel van flexibele bindingen, hierdoor is golfslag tot op zekere hoogte geen probleem. Op de boerderijen kan alles makkelijk geautomatiseerd worden omdat de planten in compartimenten onder het loop niveau liggen. Qua draagkracht is het piepschuim ruim voldoende in staat om dit alles te dragen.
 
Vooral in Bangladesh is er op het moment veel aandacht voor het idee omdat hier jaarlijks veel overstromingen zijn. Dit maakt jaarlijks ook de oogst kapot. Door drijvende landbouwgrond te maken, drijven de planten op de overstroming in plaats van er door kapot gemaakt te worden. Fietspaden kunnen ook als tijdelijke oplossing functioneren. Denk aan evenementen waarbij snel een fietspad over een vijver gelegd zou moeten worden om het toegankelijker te maken.
 
De piepschuimblokken kunnen ook beschermingen bieden. De blokken worden aan het water gelegd. Bij stijging van het water komen de blokken ook omhoog. Hierdoor kan het water niet bij het land komen.
 

Wegbeheerders van de toekomst of toekomst van de Wegbeheerders?

De centrale vraag bij deze sessie was: wat komt er in de toekomst op ons af en wat kunnen wij hiermee? Innovatie in de autoindustrie bevat erg veel automatisering. De laatste tijd is er een stijging in ongevallen terwijl deze tot enige tijd geleden juist afnam. Dit is te verklaren omdat de huidige technologie nog een hoop kinderziektes bevat.
Tegenwoordig is er enorm veel output van informatie bij auto’s. Deze informatie belandt in de Cloud. In 2020 bevatten alle nieuwe auto’s sensoren die informatie kunnen uitzenden. Door al de zogenoemde Big Data (informatie) zijn we in staat om sneller op iets te anticiperen.
 
De vraag is of sommige onderdelen verder ontwikkeld moeten worden en hoe de toekomst hiervan er dus uitziet. Neem nou de markering op de weg. Tegenwoordig zijn we bezig met het maken van sensoren die de markeringen kunnen waarnemen. Met deze informatie kunnen we de auto zelf tussen de lijnen laten rijden. Maar de toekomst van de GPS ziet er ook rooskleurig uit. Als deze nauwkeurig genoeg is, zouden we doormiddel van GPS binnen de lijnen kunnen blijven. Dit zijn vragen waar we stil bij moeten staan, omdat de innovatie hiervan misschien nutteloos zou kunnen zijn. Doormiddel van de Big Data die wordt opgeslagen kunnen we snel updates uitvoeren in software. Dit is gunstig omdat we dan snel fouten uit de software kunnen halen om zo de innovaties veiliger te maken en het heeft ook nadelen voor de privacy.
 
De grote vraag is uiteindelijk: wanneer wordt de toekomst werkelijkheid?
Klik hier voor de presentatie.
 

Spy the underground

Kabels worden in de grond in kaart gebracht. Veel data staat op papier, dus visualiseren en optimaliseren is noodzakelijk.
Veel 3D kabels bevatten verkeerde informatie. Daarom is het noodzakelijk om de kaarten in kleur en 2D beschikbaar te hebben. De ontwikkeling van schematisch naar geografisch is erg moeilijk vanwege dataverlies in het verleden. Er is een groot gebrek aan nauwkeurigheid waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt. Je wilt graag naar 3D maar door de onnauwkeurigheid wordt het niet duidelijk waardoor je toch terug komt op 2D. Data verlies in het verleden maakt het lastig om de kabels in kaart te brengen. Het datamodel dat wordt opgesteld moet alles visueel in beeld brengen. Bijhouden van het datamodel is dan wel noodzakelijk en op den duur zal het een toevoeging op de grondradar zijn.
 
Het probleem van het in kaart brengen ligt niet bij de nieuwe kabels. Deze worden ingescand en opgeslagen in een database. De grote fout in het verleden is geweest om ‘zomaar’ kabels in de grond te leggen. Real-live data gebruiken voor het model helpt om het model  te perfectioneren. De ontwikkelingen hierin zijn groot maar worden belemmerd door een te kort aan informatie wat zorgt voor onnauwkeurigheid. Door onwetendheid is het is erg lastig om alles in beeld te brengen. Diepte bepalen in een 3D model is lastig. Daarom is van belang hoe we dit kunnen visualiseren. 
Bekijk hier de presentatie.
 
 

Home > Bibliotheek > Nieuws > Pioneering jaarevent 2017: "van Bouwgilde naar Smart Industry"