Weten wat data voor je ontwerp kan doen?Workshop Parametrisch Otwerpen
Meld je nu aan voor een van onze de kennissessiesKlik hier voor de events
Workshops en interactieve sessiesVoor én met deelnemers!

Resultaten metingen 2017 van waterafvoer in relatie tot sedumdaken

Datum bericht: 19 december 2017

Waterschap Vechtstromen, gemeente Enschede en Pioneering werken al meer dan drie jaar samen aan een verbeterde waterhuishouding in de wijk Bothoven. Een onderdeel hiervan is het vervangen van traditionele daken voor groendaken met de Ecopan. Van mei tot december 2017 is met sensoren in de regenpijpen de waterafvoer gemeten van twee daken met groene ecopannen en twee daken met grijze betonpannen. Met de opgehaalde meetgegevens wordt de waterbergende functie van het sedum op het hellende groendak onderzocht. De meetopstelling wordt nu ontmanteld.

Een eerste analyse van de resultaten laat zien dat er een groot verschil is in de werking van het groene dak tussen de zomer en het najaar. In de zomermaanden, met veel verdamping vanuit het groene dak, wordt nauwelijks waterafvoer gemeten. Alleen tijdens grote buien vindt afvoer van het groene dak plaats. Van eenzelfde dak maar dan met betonnen dakpannen, wordt tijdens kleinere regenbuien wel afvoer gemeten. Hele kleine buien met minder dan 1 mm neerslag, worden ook door de betonpannen geabsorbeerd en verdampt en leiden niet tot afvoer.
 
In het najaar, met meer neerslag en minder verdamping, voert het groene dak een groter deel van het regenwater vertraagd af. Een deel van de afvoer wordt zelfs zo sterk vertraagd langzaam afgevoerd, letterlijk druppelsgewijs, dat het met de gebruikte meetopstelling lastig te detecteren is. Tijdens een inspectie bleek dat er 18 uur na een regenbui er nog druppelsgewijze afvoer van het groene dak plaatsvond. Bij deze kleine afvoeren is het lastiger om de daadwerkelijke afvoer van meetonnauwkeurigheden te onderscheiden. De komende tijd zullen de gegevens verder worden geanalyseerd. De resultaten worden in de loop van volgend jaar door Pioneering gepubliceerd. 
 
 

Home > Bibliotheek > Nieuws > Resultaten metingen 2017 van waterafvoer in relatie tot sedumdaken