Weten wat data voor je ontwerp kan doen?Workshop Parametrisch Otwerpen
Meld je nu aan voor een van onze de kennissessiesKlik hier voor de events
Workshops en interactieve sessiesVoor én met deelnemers!

Organisatieverandering en dat wat er nodig is

Datum bericht: 1 februari 2018

Op 29 januari 2018 vertelde Geron Verdellen (SMT Bouw en Vastgoed) in een kennissessie van Pioneering hoe Theorie U hem als directeur handvatten bood en biedt bij het aanbrengen van focus in de organisatie. De vraagstukken waar hij elementen uit Theorie U bij gebruikt zijn:
• Hoe kan ik mijn visie/missie die van de organisatie laten zijn?
• Hoe kan ik de (verlengde) organisatie laten acteren, passend bij missie/visie?

Kleine oefening in Presencing

We starten met een oefening om te proeven aan Theorie U en onze gedachten te verplaatsen naar het nu. Eenieder focust 3 minuten zijn aandacht op een willekeurig voorwerp.

Het resultaat van de oefening is dat je geest langzaam aandachtig en alert wordt. Je merkt hoe druk je geest eigenlijk is. Je wordt je bewust van wat er gaande is in je geest en dat is een onmisbare eerste stap naar een stille, kalme geest. Van daaruit ontstaat ruimte voor het vinden van oplossingen die niet direct voor de hand liggen.

4 Wijze Lessen

4 wijze lessen die Geron heeft getrokken uit zijn ontwikkelingsproces:

  1. Wie zijn de Pioniers? Wie kunnen er mee als er niks is?

Geron ging opzoek naar koplopers in zijn organisatie. Het lijkt logisch om te kiezen voor het MT. Dat is echter niet zo vanzelfsprekend. Commitment is 1. Maar minstens zo belangrijk is te kiezen voor mensen waarvan je verwacht dat zij het kunnen overbrengen naar de organisatie. Zij moeten ervoor gaan staan en leiderschap in zich hebben. Dat is niet afhankelijk van je positie in de organisatie.

  1. Kies voor een omgeving waar je los kunt komen van je dagelijkse beslommeringen en neem echt de tijd voor het ontwikkelproces.
  1. Laat eenieder opzoek gaan naar zij eigen Why voor die van het bedrijf op te stellen. Je eigen Why zal zeker wel een relatie hebben met die van het bedrijf. Dat geldt voor iedereen die er werkt.
  2. Wees transparant! Vanzelfsprekend ga je met een klein team de hei op. Communiceer naar de rest van de organisatie wat jullie doen, wat de bevindingen zijn en hoe je hen blijft informeren en betrekt.

Meer over Theorie U

Theorie U helpt iedereen die invloed wil uitoefenen op verandering. De methodiek biedt handvatten voor het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap, het bouwen van lerende teams en voor het samen zoeken naar oplossingen voor complexe vraagstukken. Theorie U is toepasbaar bij organisatieveranderingen, maar ook voor product- en procesinnovatie. 

https://www.presencing.org/

www.theoryuplein.nl

www.theoryu.nl

 

Home > Bibliotheek > Nieuws > Organisatieverandering en dat wat er nodig is