Ondersteboven Bekeken zet de gevestigde orde op de kopMeld je nu aan voor de tweede cursus!
Meld je nu aan voor een van onze de kennissessiesKlik hier voor de events
Workshops en interactieve sessiesVoor én met deelnemers!

Veel inspiratie tijdens Pioneering Café: Waardecreatie door data

Datum bericht: 12 april 2018

Op 5 april 2018 was het Pioneering Café over Waardecreatie door data. Wij waren te gast bij de Roelofs Groep in Den Ham. Tijdens deze bijeenkomst gaven verschillende bedrijven een korte presentatie over hoe data een toegevoegde waarde kunnen leveren. Data van gebouwen, gebruikers, installaties en de GWW kunnen waarde leveren aan gebouweigenaren, gebruikers en overheden.

De eerste pitch werd gegeven door Tim Adema van Roelofs Groep. Zijn presentatie ging over verkeersonderzoek vanuit Data From Sky. Met behulp van onder andere drones maakt Roelof opnames die met software worden geanalyseerd. Dit is efficiënter en betrouwbaarder dan traditioneel verkeersonderzoek en levert daarnaast ook nog eens veel meer gegevens. Bij verkeersonderzoek vanuit de lucht worden alle bewegingen tot in het kleinste detail bijgehouden. Aan de hand van de gemaakte beelden is het mogelijk zeer nauwkeuring de verkeerspatronen te identificeren. 
 
 
Vervolgens was het de beurt aan Andre Withaar van de Roelofs Groep die Cor Lont van Optima Infra verving. Hij gaf een presentatie over Infrakit, een praktische oplossing om BIM toe te passen in infrastructurele projecten waarbij ontwerp, uitvoering en databeheer samenkomen.
 
 
 
Als derde was het de beurt aan Chris Appels van de Altena Groep. Hij gaf een presentatie over digitale daklekdetectie voor vlakke daken. Lekkage bij een vlak dak is lastig te constateren. Doordat er verschillende lagen als schillen op elkaar geplaatst zijn, komt de plaats waar het water uit de dakconstructie komt, nooit overeen met de plaats waar het water via het lek de dakconstructie in kan komen. De digitale daklekdetectie is een draadloos lekdetectiesysteem dat self supporting is qua elektrische voeding en dat gegevens over de staat en de levensduurverwachting van dakbedekking kan genereren voor beheerprogramma's van gebouweigenaren.
 
De vierde pitcher was Harry Peters van BRControls. Hij presenteerde over slimme sensoren voor het meten van het binnenklimaat. Dit geeft een totaalconcept voor ruimteregeling, waarbij klimaat, verlichting, zonwering en positiebepaling in één systeem zijn geïntegreerd. De ruimtetemperaturen worden gemeten op basis van een infrarood weerkaatsingsmethodiek. Deze meet continu de temperaturen van plafond, wanden, vloeren, meubilair én mensen in de ruimte. Daarnaast wordt een relatieve vochtigheids-, CO2- en VOS-meting (Vluchtig Organische Stoffen) uitgevoerd, op basis waarvan de ruimte wordt geklimatiseerd. 
Sander Leuftink van Aurum gaf als vijfde een presentatie over waardecreatie d.m.v. energieverbruikers data. Aurum is een innovatief energie content bedrijf en heeft als doel een belangrijke bijdrage te leveren aan het reduceren van de CO2-uitstoot in Nederland. Aurum is gespecialiseerd in het meten van het gasverbruik, elektraverbruik, stadswarmteverbruik en opwek van zonnepanelen in woningen. Deze meetdata vertalen zij naar bruikbare informatie voor de bewoner via een App op een telefoon of tablet, zie https://www.consumentenbond.nl/huisbaasje
 
Vervolgens gaf Bas Hudepohl van QSXL een presentatie over digitale HR- zoekopdrachten. Het vinden van de juiste kandidaat met behulp van algoritmes is in de basis de unieke propositie van QSXL: “Iedereen laat een digitale voetafdruk achter en dat kan echt van alles zijn. Het UWV, CBS, LinkedIn, Indeed: we hebben ongeveer 30 nationale en internationale open bronnen waar we data vandaan halen. Met eigen ontwikkelde algoritmes brengen we uit die data heel gericht een doelgroep in kaart.
 
 
Als laatste gaf Paul Mignot van Withthegrid aan de hand van twee casussen weer hoe Stedin en Eneco met data uit sensoren hun operationele kosten verlagen. De eerste casus betrof remote monitoring van kathodische bescherming van stalen leidingen. De tweede casus betrof lekdetectie op afstand van warmtenetten. Withthegrid ontwikkelt en levert IoT sensoren en software voor asset eigenaren. Met de withthegrid sensoren en software platform worden operationele kosten verlaagd, vervangingskosten vermeden en de totale kwaliteit van assets verhoogd. Zijn presentatie vindt je hier.
 
 

Home > Bibliotheek > Nieuws > Veel inspiratie tijdens Pioneering Café: Waardecreatie door data