Ondersteboven Bekeken zet de gevestigde orde op de kopMeld je nu aan voor de tweede cursus!
Meld je nu aan voor een van onze de kennissessiesKlik hier voor de events
Workshops en interactieve sessiesVoor én met deelnemers!

Parametrisch ontwerpen: een optimaal ontwerp op basis van beschikbare data

Datum bericht: 1 juli 2018

Op vrijdag 22 juni waren de netwerken van Pioneering en BNA Lokaal netwerk ‘Parametrisch ontwerpen’ te gast bij het Saxion Fablab Enschede voor de kennissessie ‘Parametrisch ontwerpen’. De toepassing van parametrisch ontwerp richt zich op het in kaart brengen van de doolhof van de samenhang en opbouw van de ontwerpopgave, zonder zich direct bezig te houden hoe het ontwerp zelf eruit moet zien. Daardoor kan de ontwerper zich sneller en efficiënter door de doolhof van data begeven en kan hij met minder tijd en moeite een groot aantal varianten, op eenzelfde detailniveau, in beeld brengen door het gebruik van data en parameters.Voor complexe opgaven kan het op deze manier van ontwerpen met data naast de vrijheid in vormgeving ook grote economische voordelen opleveren.

Tijdens de bijeenkomst kregen de deelnemers drie presentaties over parametrisch ontwerpen waarbij iedere spreker vanuit zijn eigen professie en kennisgebied sprak.  Zo heeft Rinus Roelofs, wiskundige en beeldend kunstenaar, laten zien hoe het programma Rhinoceros met de plug-in Grasshopper werkt en hoe je met dit programma een model zou kunnen opbouwen. 
 
Marko Matic, architect bij IAA architecten, nam de zaal aan de hand van een 4-tal praktijkvoorbeelden mee in de wijze waarop je met een parametrische model tot uitvoering kunt brengen. Als laatste was het woord aan Hugo Jager, partner bij Revelating en verbonden aan de Form Foundation. Hij liet zien hoe je parametrisch ontwerpen kunt toepassen in een vroeg stadium van het ontwerp.
 
 
De uitkomsten van de middag waren divers en positief. Door het toepassen van deze ontwerp- modeleer tool kun je op verschillende niveaus scenario’s testen (100000 per uur in plaats van 2 per dag!), modellen aanpassen ver in het proces, toetsen naar regelgeving, daglicht, aerodynamica, constructie, enz. Kortom: een grote optimalisering van het model waardoor er materiaal bespaart kan worden en een grote output gegenereerd wordt waarmee je de productie voedt. 
 
De mogelijkheden zijn oneindig. De conclusie aan het einde van de middag was dan ook helder: parametrisch ontwerpen is geen trend maar de toekomst! In een wereld waar steeds meer data beschikbaar wordt, moeten we deze data ook optimaal benutten en zo tot goede oplossingen komen. Dit geldt niet alleen voor het ontwerpen maar ook voor het maken van onze toekomstige bebouwde omgeving.
 
 
 
 
 
In de driedelige workshop, die start in september, worden de beginselen van het parametrisch ontwerpen behandeld en kunt u aan de hand van een eerste ontwerp zelf een model maken. Deze workshop is een goede introductie voor diegenen die graag inzicht willen verkrijgen in de toegevoegde waarde van parametrisch ontwerpen.
 
U kunt hier de folder downloaden.  Aanmelden kan via de Pioneering Acadamy: ‘Parametrisch ontwerpen’.  
Voor deze workshop geldt plaatsing op volgorde van aanmelding. Indien de workshop vol zit krijgt u bericht wanneer er een volgende workshop gepland wordt. 
 
 

 

Home > Bibliotheek > Nieuws > Parametrisch ontwerpen: een optimaal ontwerp op basis van beschikbare data