Ondersteboven Bekeken zet de gevestigde orde op de kopMeld je nu aan voor de tweede cursus!
Meld je nu aan voor een van onze de kennissessiesKlik hier voor de events
Workshops en interactieve sessiesVoor én met deelnemers!

10 jaar Pioneering: reden voor een feestje met het netwerk van koplopers!

Datum bericht: 6 juli 2018

Op 5 juli heeft het netwerk van Pioneering het 10 jarig jubileumevent gevierd. Als locatie voor het event, met meer dan 250 deelnemers, was gekozen voor een hangar op Vliegveld Twenthe. Naast een gevarieerd programma met terugblikken en vooruitkijken was er ruim tijd voor ontmoeten en verbinden. Op het fantastisch ingerichte terras werd op deze zonnige dag volop bijgepraat door de bouw- en infrasector. Er was een grote opkomst vanuit het hele land en er werden meermaals lovende woorden uitgesproken over Pioneering. Niet alleen de deelnemers binnen het netwerk maar ook daarbuiten, herkennen de kracht van samenwerking en zijn een stimulans om nog meer "innovatiekracht" in te zetten voor de komende jaren!

Dagvoorzitter Judith de Bruijn opende de middag gepast: Wij zijn hier voor een verjaardag, het gebak is al op dus... nu nog een liedje! Hiermee werd gelijk de feestelijke toon gezet die met een overweldigende hiep hiep hoera van de gehele zaal werd vervolgd. Ook was er aandacht voor de 200ste deelnemer die recent is toegevoegd aan ons netwerk van koplopers: woningcorporatie Beter Wonen Vechtdal. Uit handen van chef werkplaats Noord-West Overijssel Gertjan Brand ontving adjunct-directeur Cees Naberman een oorkonde en een boek.

 

Verleden, heden en toekomst

Hierna was het de beurt aan Pioneers van het eerste uur en Koplopers van de toekomst. Aan het panelgesprek namen André Dorée (Universiteit Twente), Arie Kraaijeveld (voormalig voorzitter Innovatieplatform Twente), Antje de Groot (Trebbe Noord-Oost) en Ben Kuipers (Loohuis Installatiegroep) deel vanuit hun rol als initiatiefnemers en aanjagers van de eerste jaren. Zij namen ons mee naar de start van Pioneering, met de betrokkenheid van Universiteit Twente, Saxion Hogescholen en ROC van Twente en alle ondernemers van het eerste uur. 
 
 
 
Daarnaast namen Gerard Hoiting (Roelofsgroep), John Olde Olthof (Reggewoon) en Rutger Vrielink(Pioneering) deel om te vertellen waar Pioneering nu staat, wat op dit moment de toegevoegde waarde is van het netwerk en hoe ze tegen de toekomst aankijken. Als speerpunten van het komende jaar werden Energietransitie en Klimaatadaptatie, Circulairiteit, Digitalisering en Automatisering, Human Capital, Resultaatgericht samenwerken en Opdrachtgeverschap genoemd. Na het panel kwam een greep uit 10 jaar Pioneering voorbij in een korte presentatie.
 

De bouw moet op zijn kop

De keynote werd verzorgd door Marjet Rutten, marketeer, innovator en aanjager in de bouw. Met haar brede ervaring in de sector ging ze in op het feit er regelmatig geluiden te horen zijn dat er al jaren nauwelijks iets verandert maar dat zij uit ervaring weet dat dit niet klopt. Innovaties in de bouw zijn overal, op grote en op kleinere schaal. Tegelijkertijd ziet zij ook dat er nog heel veel verbetering mogelijk is. We hebben Nederland nog lang niet laten zien waar wij als sector toe in staat zijn. Met inspirerende voorbeelden uit andere sectoren, confronterende vragen en leuke verhalen uit het werkveld boeide ze de zaal van begin tot eind. Haar presentatie maakte duidelijk dat het met het oog op de toekomstige technologische en sociale ontwikkelingen van groot belang is dat de bouwsector mee innoveert met andere sectoren. Daarbij is een cultuuromslag zeker nodig en moet men bereid zijn om meer risico’s te nemen.
 

 

Smart Smarter SmartEAST

Het plenaire deel werd afgesloten met de uitreiking van de prijzen voor de winnaars van de Pioneering prijsvraag Smart Smarter SmartEAST. Met de prijsvraag zocht Pioneering slimme ideeën en oplossingen voor 7 uitdagende maatschappelijke uitdagingen. Alle vraagstukken hebben een link met bouw en infra. Het eerste winnende koppel, Gemeente Dalfsen en Schellekens Consultancy, wist de jury te overtuigen met hun bijdrage aan de totstandkoming van de waterstofhub in gemeente Dalfsen: een door waterstof gevoedde beregeningspomp voor akkers en gewassen. Het tweede koppel, Woningcorporatie Reggewoon en Nijhoff Architecten, wint met hun bijdrage aan een off-grid wooncomplex in Wierden: Zout, de witte motor. Meer hierover kunt u lezen in het uitgebreide artikel op onze website.
 

Volop netwerken

De middag werd afgesloten met een netwerkborrel. De prachtige locatie, het mooie weer en het lekkere eten zorgden ervoor dat velen tot in het begin van de avond bleven. Tien jaar vernieuwing werd hiermee feestelijk gevierd en we zijn we nog lang niet klaar met innoveren! Daarom gaan we ook de komende tijd weer volop met deelnemers vanuit onderzoek en onderwijs, overheden en ondernemers aan de slag om de gebouwde omgeving gezamenlijk mooier, beter en duurzamer te maken! 
 
 

Home > Bibliotheek > Nieuws > 10 jaar Pioneering: reden voor een feestje met het netwerk van koplopers!