Ondersteboven Bekeken zet de gevestigde orde op de kopMeld je nu aan voor de tweede cursus!
Meld je nu aan voor een van onze de kennissessiesKlik hier voor de events
Workshops en interactieve sessiesVoor én met deelnemers!

Pioneers kijken samen naar de 'Next Step in RGS'

Datum bericht: 4 oktober 2018

Op 20 september kwamen zo’n 30 Pioneers bijeen voor een brainstormsessie over de volgende stap in en voor resultaatgericht samenwerken in onderhoud (RGSiO). De bijeenkomst had drie belangrijke aandachtspunten: de volgende RGSiO stap voor mijn organisatie, de volgende stap voor RGSiO aanpak en de toepassing van internet of things (IoT) en sensoren in de praktijk.

Op het onderwerp: de next step voor mijn organisatie haalden Dick van der Geest, Gebroeders van der Geest en Glenn Stern, Pioneering kennisexpert RGS, input op uit de zaal waarbij het adoptieschema als hulpmiddel werd gebruikt.

5 thema’s

De volgende 5 thema’s waar de aanwezigen vanuit RGSiO aan moeten en willen werken zijn:

1. Onderbouwen en vertrouwen

Het voordeel RGSiO van onderbouwen om management en middelkader te overtuigen en weerstanden weg te halen. Het over en weer aantonen dat opdrachtgevers een marktconforme prijs betalen. En het ambassadeurschap van opdrachtgevers met RGSiO-ervaring, waarbij de wil om met RGSiO te werken vanuit de eigen organisatie moet komen.

2. RGSiO over een of meerdere disciplines

De vraag was of een opdrachtgever bij RGSiO partnerbedrijven wil hebben die meerdere disciplines in huis hebben of gespecialiseerde partijen die samenwerken. Het blijkt te gaan om  het organiseren van gespecialiseerde disciplines in de keten. Hierbij horen goede afspraken over wie waarvoor risicodragend is.

3. Resultaatgerichte nieuwbouw

Een beperkt aantal opdrachtgevers en –nemers heeft ervaring met bouwen inclusief integraal onderhoud. De ervaringen moeten nog geëvalueerd worden. Wederom werd bevestigd dat bouwen anders is dan onderhouden. Verder wordt het door de opdrachtgevers als onoverzichtelijk ervaren dat iedere marktpartij zijn eigen (monitorings)systemen heeft. 

4. RGSiO binnenonderhoud

De focus van RGSiO was tot nu toe de buitenkant van de woning, met uitzondering van de cv-ketel. De eerste woningcorporaties en bedrijven zijn bezig met deze volgende stap richting interieur. Het gaat hierbij om zaken als badkamer, keuken en toilet, verwarming, ventilatie, hang- en sluitwerk etc. Wonion is zo’n traject gestart. Bij bijbehorende KPI’s kwamen twee zaken naar voren. De eerste is de invloed van huurdersgedrag hierop en de tweede KPI’s voor de prestaties van het binnenklimaat.

5. RGSiO en dagelijks- en mutatieonderhoud

Hierbij gaat het om niet alleen het koppelen van de verschillende onderhoudssoorten, maar ook om het koppelen van het RGS-model hieraan. 
Vervolgens ging chef werkplaats Gerard Salemink in op de volgende stap van RGSiO. Het onderstaande schema was daarbij het hulpmiddel voor de discussie. 
                        

 

Toepassing externe technologische ontwikkelingen bij RGSiO

 • Big data (voorspelbaarheid en preventief signaleren)

 • Sensoren / sensortechnologie

 • Robotica in de exploitatie

 • Internet of Things

Koppeling RGSiO met duurzaamheid

 • Energetische verduurzamingsopgave (CO2-neutraal Aedes Routekaart, wijkaanpakken naar aardgasloos)

 • Van circulair bouwen naar circulair RGSiO

 • (Incl. van product naar dienst en verschuiving eigendom en rollen)

Samenwerken en strategie bij RGSiO

 • Koppeling relevante ict-systemen opdrachtgever en –nemer (rechtstreeks en over en weer)

 • Integraal gebouwonderhoud (incl. duurzaam) i.p.v. per discipline

 • Abstracte KPI’s (bv. van glans naar tevredenheid)

 • Instrumenten om vertrouwen meetbaar en tastbaar te maken (naast techniek en proces)

De conclusie van de zaal was dat de koppeling van RGSiO met duurzaamheid en samenwerken en strategie bij RGSiO de meest belangrijke zaken zijn waaraan men zou willen werken. Deze zaken raken direct de dagelijkse praktijk.  De technologische ontwikkelen volgen de andere twee vanzelf op en vragen de nodige aparte technologische ontwikkeltrajecten. 

Welke vraag stellen we aan de data? 

Daarna ging Sander Bosschieter van Sigmax in op IoT onder de titel “Thirst Things Thirst”. IoT is zeker een nieuwe volgende stap voor RGSiO, maar het wordt door sommigen als het “ei van Columbus” gezien. Je zult moeten zorgen voor een goed ICT-platform met zekerheden rond data, bijvoorbeeld voor opslag en privacy. Eerst moet echter een vraag beantwoord worden: Welke vraag stellen we aan de data? 

 

 

Sensoren

Dick Klaassen van Xeelas liet in zijn presentatie een voorbeeld zien van een lekdetectiesysteem met sensoren dat zij ontwikkeld hebben. Het principe is dat het systeem niet alleen lekkages voorspelt voordat de lekkage optreedt, maar dat het ook te koppelen is aan andere zaken als het klimaatsysteem van het gebouw. De discussie ging vervolgens over wanneer pas je zo’n systeem toe en wanneer inspecteert een dakdekker gewoon een of twee keer per jaar het dak? De conclusie was dit zo’n systeem meer voor de hand ligt bij een museum of een datacenter dan bij b.v. een sporthal. 

Afgesproken is dat de werkgroep RGSiO de resultaten van de bijeenkomst oppakt en vertaalt naar een aantal concrete activiteiten. De algemene presentatie van de middag vindt u hier.

 

 

Home > Bibliotheek > Nieuws > Pioneers kijken samen naar de 'Next Step in RGS'