Ondersteboven Bekeken zet de gevestigde orde op de kopMeld je nu aan voor de tweede cursus!
Meld je nu aan voor een van onze de kennissessiesKlik hier voor de events
Workshops en interactieve sessiesVoor én met deelnemers!

Pioneering verdiepingssessie Aardgasloos & Energieneutraal verbouwen, hoe doen we dat?

Datum bericht: 9 oktober 2018

Op donderdag 4 oktober hield de regiowerkplaats Noordwest Overijssel in samenwerking met Kennisportaal een verdiepingssessie bij de OVG in Genemuiden. Deze werksessie was een verdieping op de onderwerpen uit het goed bezochte Pioneering Café bij Kennisportaal/OVG op 6 september jl. waarin zo’n vijftig ondernemers, opdrachtgevers en professionals vanuit de bouw- en installatiesector, toeleveranciers, dienstverleners, onderwijs en overheden werden mee genomen rond het aansprekende thema ‘Klimaatakkoord: aardgasloos - Hoe doen we dat?’.

In de verdiepingssessie werd na een korte introductie door chef regiowerkplaats NW-Overijssel Gertjan Brand concreet nader ingegaan op:

  1. De ontwikkelde 'standaardaanpak voor niet-standaardwoningen'
  2. De klantvraag rond energieneutraal verbouwen en aardgasloos wonen

Standaard aanpak voor niet-standaard woningen

Pioneering-chef werkplaats duurzaamheid Gerard Salemink nam de aanwezigen stap voor stap mee in de inhoud van de ‘standaardaanpak voor niet standaard woningen’ binnen het project Energieneutraal Verbouwen dat Pioneering uitvoert samen met zes gemeenten in West-Overijssel. Door hem werd toegelicht welke elementen de brochure/handreiking ‘Mijn woning mijn wensen’ met de ‘standaard-aanpak voor vrijstaande en twee-onder-één-kap-woningen’ zullen bepalen en vormgeven. De aanwezigen konden hierop reageren en concrete input leveren zodat ook maximaal de kennis van de aanwezige praktijk-betrokken deskundigen in de definitieve versie kan worden meegenomen. Dit leidde tot een goed en inhoudelijke gesprek in een prettige sfeer met de nodige verbredende en verdiepende input.   

De klant vraagt…?

Vervolgens deelde Jan Nieuwveld van Seinen Projectontwikkeling/SeinENergie, tevens Energieneutraalcoach binnen het project Energieneutraal Verbouwen, zijn ervaringen met de klantvraag binnen dit project en een groot aantal andere projecten. Daarbij ging hij vooral ook nader in op de motivatie van klanten om te investeren in duurzaamheid. Al snel ontspon zich een interessante en nuttige uitwisseling van ervaringen en werd uitgebreid stilgestaan bij de op dit moment toch vaak voorkomende mismatch tussen vraag en aanbod rond Energieneutraal Verbouwen. In het bijzonder werd ook doorgesproken en inzicht(en) gedeeld over het creëren van voldoende passend aanbod vanuit lokale of regionale aannemers en installateurs in de huidige markt.

De werksessie werd afgesloten met de conclusie van aanwezigen dat het een prettige verdiepende bijeenkomst was en dat een mogelijke oplossing voor de zogenoemde ‘mismatch’ wellicht gelegen is in het vooralsnog eerst werken met een aantal relevante regionale aanbieders (aannemers en installateurs) die nu reeds een concreet ‘Energieneutraal Verbouwen’-aanbod hebben; om daarmee voldoende massa en dus business te maken en daarna door duidelijk zichtbaar succes en uitstraling naar collega-bedrijven verdere doorgroei te genereren van aanbod in de markt.

De presentatie van deze middag kunt u hier terug lezen.

Het magazine ‘Minder Energie Meer Comfort’ van de Overijssels Proeftuin Energieneutraal Renoveren kunt u hier lezen.

 

 

Home > Bibliotheek > Nieuws > Pioneering verdiepingssessie Aardgasloos & Energieneutraal verbouwen, hoe doen we dat?