Ondersteboven Bekeken zet de gevestigde orde op de kopMeld je nu aan voor de tweede cursus!
Meld je nu aan voor een van onze de kennissessiesKlik hier voor de events
Workshops en interactieve sessiesVoor én met deelnemers!

Inspirerende eerste kennissessie Pioneering Gelderland

Datum bericht: 4 december 2018

Tijdens deze eerste kennissessie van Pioneering in Gelderland hebben een drietal sprekers elk iets verteld over hun manier van ‘Omdenken’, de andere manier van denken die ze toepassen in hun aandeel in de bouwkolom. Deze bijeenkomst was bedoeld om mensen te inspireren en uit te dagen hun grenzen te verleggen en ook te gaan ‘omdenken’

The best way to predict the future, is to create it

Bram Schats (Binx Smartility) zet zich in voor slimme utiliteitsgebouwen.Binx pleit voor van vraaggestuurd naar gebruikergericht bouwen. “Het gebouw waar we werken in 2025 kent maximale flexibiliteit, block chain technology, servitisatie en sensoren. Gebruikers worden optimaal gefaciliteerd.”

“We ontwikkelen het Smartility deskplatform. Zo denken we de juiste rol als BINX te kunnen pakken” aldus Bram Schats. Hij zegt: “Dit wordt een data-driven en ervaringgestuurd ecosysteem, waarin we meer data verzamelen om zo de gebruiker optimaal te kunnen faciliteren. Gebruikers krijgen niet meer een gebouw, nee we faciliteren voor hen een ruimte waarin hij of zij kan leren en/of werken. Dat is building as a service.”

Eén van de projecten waar stappen worden gezet is bij het ontwikkelen en bouwen van het Zone College in Doetinchem. De opdrachtgever sloot een samenwerking met BINX en Draaijer & Partners om zo goed mogelijk data driven de operatie aan te kunnen sturen. De combinatie heeft meerjarig garanties afgegeven voor energievolume, schoonmaak, onderhoud en storingen. “Wat wij leren uit dit project is dat door onderscheid te maken tussen eigen kansen en ambities en gezamenlijke ambities en als je daar met elkaar over kunt praten en onderscheid tussen kunt maken, kun je de keten veranderen,” aldus Bram.

Het werken aan houdbare huisvesting

Franc Kleissen van Kleissen & partners breekt een lans voor het simpelweg goed luisteren. Van een succesvol project wordt immers 25% van het succes bepaald door technologische innovatie en 75% door sociale innovatie; goed samenwerken, elkaar respecteren, aanspreken op de juiste rol, gebruiken van competenties. Het begint met het samenstellen van een goed team en vervolgens het proberen het beste uit de teamleden te halen.

Het bouwregienetwerk verbonden aan de TU Delft heeft onderzocht hoe je een succesvol project aanstuurt. TGKIO (R) zijn onderdeel van het succes en deze zijn meestal wel gewaarborgd. Franc deelt de bevindingen van het onderzoek die de softskills, omgevingssensitiviteit en het teamwork in het project als succesfactoren naar voren halen.  “Humanagement” is de oplossing van Kleissen voor het verbeteren van het projectmanagementbureau in de bouwsector. We hebben gekeken hoe we de weerstand kunnen verminderen. De vaardigheden uit een opleiding mediation hebben we omgebouwd naar ons projectmanagement. Partijen mogen excelleren in hun vakgebied. Met Humanagement zorgen we voor meer resultaat door een slimmer, scherper en creatiever team te bewerkstelligen,” aldus Franc.

Niet bezig zijn met het ding, maar met de mens en het proces

Alfonso Wolbert vertelde dat we vooral gericht zijn op ‘dingen’; innovaties van onderdelen om het beter te maken maar de innovaties op zich zijn beperkt. In plaats van ‘vernieuwen’ zouden we het meer moeten hebben over ‘verbeteren, en dan niet enkele onderdelen maar vooral het hele systeem, het proces. “Vernieuwing of verbetering? Bezig zijn met dingen veranderen is niet voldoende. We moeten systemen veranderen. Als je dat doet zie je dat er relevante nieuwe ‘dingen’ ontstaan.”

Belangrijk is dat de mens meer centraal komt te staan. Bij biophilic design is er extra aandacht voor frisse lucht, goed licht, organische vormen, groen toevoegen, goed klimaat, natuurlijke materialen en het in balans zijn van het karakter van de ruimte. Alfonso heeft enkele sprekende voorbeelden hiervan laten zien.

Er zijn een aantal Pioneering werkplaatsen die daar mee bezig gaan. Hij stipt onderwerpen aan als productinnovatie, parametrisch ontwerpen, circulaire processen, biophilic design (ontwerpregels van Terrapin Bright Green) en biomimicry.

Recent is Pioneering Gelderland een werkplaats gestart waarbij een nieuw proces in de praktijk zal worden gebracht. Met parametrisch ontwerpen wordt elk element afzonderlijk ontworpen, het produceren kan middels 3d printen in ‘series van 1’, het assembleren kan met cobots. Het parametrisch ontwerpen stelt ons in staat om gewicht en materialen te besparen met 60 %. Wat weer gevolgen heeft voor het verminderen van energie en CO2.

Een tweede werkplaats gaat over het dubbel circulair bouwsysteem. Modulair, gestandaardiseerd en geprefabriceerd. Een nieuwe woning moet voordeliger zijn dan het renoveren van woningen. Wonion is een van de partners die in deze werkplaats experimenteerruimte aanbiedt en zoekt.

Als toegift spreekt Nico Wissing van NL Greenlabel het gezelschap toe. Nico maakt zich zorgen om het milieu wat dramatisch snel verslechterd. Hij stelt dat de bouw zich niet voldoende bekommert om de natuur, ze denken vooral aan geld verdienen. Er worden geen goede woonwijken gebouwd waar mens en natuur goed kunnen gedijen. Hij doet een indringende oproep: Kijk naar je bijdrage aan de samenleving en handel vanuit toegevoegde waarde in plaats van je verdienmodel. We moeten een goede wereld doorgeven aan de volgende generaties.

Afsluiting

Alfonso sluit af met een oproep aan partijen in en om de bouw om projecten op te starten met Pioneering. Pioneering Gelderland wil een ‘vliegende’ start maken met gemotiveerde partijen uit het ondernemersvlak, het onderwijs, organisaties en de overheid. Pioneering kan projecten faciliteren en de goede partijen verbinden waarbij de expertise gestapeld wordt. Dit alles op een ‘hands-on’-manier: praktisch en snel tot concrete resultaten komen. Partijen die de handschoen willen opnemen kunnen contact opnemen met Alfonso Wolbert 06-5311 5689.

 
 

Home > Bibliotheek > Nieuws > Inspirerende eerste kennissessie Pioneering Gelderland