Ondersteboven Bekeken zet de gevestigde orde op de kopMeld je nu aan voor de tweede cursus!
Meld je nu aan voor een van onze de kennissessiesKlik hier voor de events
Workshops en interactieve sessiesVoor én met deelnemers!
Leren van ervaring en kennis uit het netwerk!

DISRUPTERS, dat zijn mensen die hun dominante logica totaal op zijn kop zetten

Datum bericht: 12 december 2018

Met de eerste editie van Sociale Innovatiemeester zijn we op de valreep van 2018 te gast in de Smidse in Nijverdal. Menno Lanting is als sociale Innovatiemeester de laatste inspirerende spreker in het ontwikkeltraject Ondersteboven Bekeken. Omdat hij landelijke bekendheid geniet als spreker en schrijver, is de feestelijke afsluiting van Ondersteboven Bekeken breed toegankelijk.

Bert Hallink, directeur bij Ter Steege Holding, legt eerst nog even uit op welke bijzondere plek we zijn beland. Want ook dat is Ondersteboven Bekeken – elkaar ontmoeten op buitengewone locaties. “Het gebied en dit gebouw zijn 10 jaar geleden gekocht door Ter Steege en nog steeds in gebruik van Ten Cate. Dit gebouw wordt gebruikt voor evenementen en recepties. Het beheer is in handen van ZinIn het theater in Nijverdal. En de ontwikkeling, zoals dat vaak gaat met het goede, …., dat laat nog even op zich wachten.”

En zodra Menno Lanting het woord neemt, worden we ondergedompeld in de steeds sneller veranderende omgeving om ons heen. Vragen over businessmodellen die daarop in spelen zijn voor hem aan de orde van de dag. Hij maakt ons bewust van hoe (zijn) kinderen omgaan met digitalisering. En hij onderzoekt met ons wat disrupties zijn.

 

Disruptie ontstaat omdat organisaties veel minder snelheid maken dan de technologie.

Menno laat een plaatje zien van exponentiele groei. Op de assen staat verandering en tijd. Er zijn lijntjes voor technologie, politieke ontwikkeling, maatschappelijke ontwikkeling en organisatieontwikkeling. “Per definitie gaat sociale, organisatie en/of politieke ontwikkeling langzamer dan technologische ontwikkeling. Het verschil tussen deze vormen van ontwikkeling en de technologische ontwikkeling, wil je zo klein mogelijk houden, want dat is waar disruptie ontstaat.”

 

Doe je aan innovatie of ben je een innovatieve organisatie?

We investeren te weinig in innovatieve organisaties en te veel in innovatieve producten. In alles! “Bijna alle top innovatieve organisatie zijn hele gave organisatie, wendbaar. Mensen komen er bijna voor niks werken, ze zijn innovatief in producten en diensten, ze hebben innovatief HR, ze gaan innovatief om met leveranciers, je wordt er anders welkom geheten. Ze gaan innovatief om met werkelijk alle aspecten van de organisatie. Het is ook niet wonderlijk dat het moeilijk is om hier meer dan 200 van te vinden. Om in de randen van je organisatie iets te doen, een product innoveren, een innovatiemanager aannemen, een startup in of naast je organisatie ontwikkelen, is veel makkelijker. Maar daarmee sla je de plank mis.”

 

Menno Lanting’s tip is om vooral je dominante logica om te denken

 “Dat doen we al jaren zo.” “We moeten wel een concurrerende aanbieding hebben.” “Als wij mooie huizen bouwen, komen de kopers wel.” “Circulair biedt helemaal geen oplossing.” “Opdrachtgevers willen wel innovatie, maar bieden helemaal geen ruimte in hun PVE/uitvraag.” Een paar voorbeelden van dominante logica.Disrupters, dat zijn mensen of organisaties die hun dominante logica totaal op zijn kop zetten. Daar onderscheiden ze zich en ontstaat innovatie.

 

 

Pizzaparty

De deelnemers konden na de presentatie met elkaar én met Menno Lanting verder in gesprek over de stellingen die hij poneerde tijden zijn lezing. Dit leidde bij velen tot geanimeerde gesprekken onder het genot van een drankje en de vele pizza's die klaar stonden. 

Pioneering helpt je om de wereld op zijn kop te zetten

Op 19 maart start een nieuwe editie van Ondersteboven Bekeken. Ondersteboven Bekeken is een ontwikkeltraject voor high potentials, directeuren en hun organisatie. Alle drie krijgen een boost door deelname aan dit programma. Nieuwsgierig hoe? Lees dan verder op de Pioneering Academy.

 

Home > Bibliotheek > Nieuws > DISRUPTERS, dat zijn mensen die hun dominante logica totaal op zijn kop zetten