Ondersteboven Bekeken zet de gevestigde orde op de kopMeld je nu aan voor de tweede cursus!
Meld je nu aan voor een van onze de kennissessiesKlik hier voor de events
Workshops en interactieve sessiesVoor én met deelnemers!
Leren van ervaring en kennis uit het netwerk!

Kennissessie MDO-labs stand van zaken: duurzame experimenten en schaalbare oplossingen

Datum bericht: 14 februari 2019

Binnen het Pioneering Meest Duurzame Oplossingen Lab (MDO-Labs) wordt gewerkt aan een scala van potentieel interessante oplossingen voor een toekomstige CO2-neutrale woningvoorraad van de Twentse woningcorporaties verenigd in WoON Twente. Op 12 februari kwamen zo'n 60 deelnemers bij elkaar om kennis te nemen van innovatieve duurzame experimenten en aanpakken die geschikt zijn voor opschaling.

 

Tijdens de bijeenkomst kwamen twee concrete nul-op-de-meter (NoM)-projecten uitgebreid aan bod van Welbions met Dura-Vermeer Onderhoud en Renovatie Hengelo en een tweede van Reggewoon, Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg. 
In beide presentaties kwamen zaken van de aanloop, de uitvoering tot en met kosten en monitoring aan bod. Daarbij ging het zeker niet alleen om techniek en geld, maar ook over bewonersaspecten en alternatieven voor NoM aan bod. De presentaties waren aanleiding voor veel vragen en een goede discussie.
 
Pioneering projectleider van de Meest Duurzame Oplossingen Lab (MDO-Labs) Gerard Salemink, liet aan de hand van een filmpje het brede scala aan duurzame innovatietrajecten zien. Hierbij kwam o.a. naar voren dat het analyseren en vergelijken van trajecten belangrijk zijn voor de opschaling. Hierbij gaat het om de bewonerszaken, CO2-reductie, financierbaarheid. Heel kort werd toegelicht dat een werkgroep namens de gezamenlijke Twentse corporaties verenigd in WoON kijken naar een vervolg op de Aedes-routekaart, in de vorm van opschaalbare scenario’s voor herkenbare groepen woningen die de komende 5 tot 10 in de planning staan voor groot onderhoud. Hier vindt u de presentatie.
 
 
 
Na het “hier en nu” werd een animatie getoond van een innovatief project INDU-ZERO. In dit INTERREG Noordzeeregio project wordt gewerkt aan een blauwdruk voor een smart factory voor de productie van 15000 renovatiepakketten naar energieneutrale woningen. 
 

 

Home > Bibliotheek > Nieuws > Kennissessie MDO-labs stand van zaken: duurzame experimenten en schaalbare oplossingen