Ondersteboven Bekeken zet de gevestigde orde op de kopMeld je nu aan voor de tweede cursus!
Meld je nu aan voor een van onze de kennissessiesKlik hier voor de events
Workshops en interactieve sessiesVoor én met deelnemers!
Leren van ervaring en kennis uit het netwerk!

Vanuit de Pioneering-kraamkamer naar Europees project: INDU-ZERO

Datum bericht: 27 februari 2019

Volgens het klimaatakkoord van Parijs moeten er tot 2050 miljoenen huizen in Europa worden verduurzaamd. Met de huidige technieken gaat dat proces te langzaam en is het te duur. Binnen Pioneering is vanaf begin 2016 met een aantal deelnemers en de Provincie Overijssel aan de slag gegaan om dit proces te versnellen en tot een innovatieprogramma te komen. Dit heeft uiteindelijk geleid tot het project INDU-ZERO, een Europees Project(Interreg NSR), dat het verduurzamen van de woningen wil industrialiseren.

Er wordt een blauwdruk van een hightech renovatiefabriek opgeleverd waarin jaarlijks 15.000 woningrenovaties worden gerealiseerd tegen 50% van de huidige kosten. Tevens worden de renovatieproducten en de geautomatiseerde productietechnieken getest wat resulteert in daadwerkelijke renovatieshowcases op locaties in Europa waaronder in Overijssel. 
 
 

Het project, met de Provincie Overijssel als leadpartner, is  samen met partners uit zes landen uit de North Sea Region opgepakt: Nederland , België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Noorwegen. Het project, dat drie jaar loopt, moet een ontwerp voor een innovatieve fabriek opleveren. Alle kennis die wordt opgedaan is openbaar en de fabrieken kunnen na afloop van het project, in de zomer van 2021, in de verschillende Europese landen worden gebouwd. De productie van de renovatiepakketten die voor de huizen nodig zijn, krijgt daarmee een enorme impuls en de kosten per huis gaan aanzienlijk naar beneden. Dit project gaat een enorme bijdrage leveren bij het uitvoeren van het Nederlandse klimaatakkoord.
 

Er zijn al diverse initiatieven die zich met het verduurzamen van huizen bezighouden. De zogenaamde 0-op-de-meter activiteiten worden tot op heden met bestaande middelen en productieprocessen gedaan. Het project INDU-ZERO heeft als voordeel dat het bij 0 kan beginnen bij het ontwerpen van een nieuw hightech productieproces. Daarbij wordt gestuurd op een standaard renovatiepakket dat met minimale aanpassingen per land kan worden toegepast. In een renovatiepakket, die als het ware als een jas over het huis wordt geplaatst, bevinden zich slimme oplossingen die zelf energie produceren en het wooncomfort verhogen. Hierbij kun je denken aan zonnepanelen, warmtepompen en ventilatie. 

Het unieke aan het project is dat het zowel landen als partijen bij elkaar brengt, die met een andere bril naar de opgave kijken, zoals kennisinstellingen (oa Pioneer Saxion), ICT, de bouwsector, woningcorporaties, industrie en overheid, waarmee (technische) inhoud en uitvoering meteen aan elkaar gekoppeld worden. Pioneer Woningcorporatie Domijn is een van de deelnemers aan het project en is launching costumer voor de eerste showcases om zo de eerste geautomatiseerde renovatiepakketten uit te testen. Hiermee is de cirkel rond: bedacht, ontwikkeld en uitgevoerd in Oost Nederland!
 

 

Home > Bibliotheek > Nieuws > Vanuit de Pioneering-kraamkamer naar Europees project: INDU-ZERO