Ondersteboven Bekeken zet de gevestigde orde op de kopMeld je nu aan voor de tweede cursus!
Meld je nu aan voor een van onze de kennissessiesKlik hier voor de events
Workshops en interactieve sessiesVoor én met deelnemers!
Leren van ervaring en kennis uit het netwerk!

Digitalisering & Informatisering leeft in de bouw!

Datum bericht: 5 april 2019

Op 27 maart waren zo'n 40 Pioneers en experts bij elkaar om van gedachten te wisselen over Digitalisering & Informatisering. Deze thema’s zetten in rap tempo door in de bouw en bieden geweldige mogelijkheden. Door eerst te “bouwen” in een digitale realiteit, worden veel kostbare fouten al in de ontwerpfase voorkomen. En sensoren in bijvoorbeeld machines helpen je inzicht te krijgen in het moment waarop onderhoud nodig is, het aantal uren dat een machine gedraaid heeft of simpelweg waar hij zich bevindt.

Samen zijn we in gesprek gegaan over wat je er al mee doet en of je ook weet welke voordelen digitalisering en automatisering voor jouw bedrijf, proces of product kan hebben?

Inspiratie

Ruben Ogink, projectleider bij World Class Maintenance (het netwerk voor ‘smart maintenance’ in Nederland) nam de deelnemers mee in zijn radicale doelstelling: op naar 100% voorspelbaar onderhoud in de Nederlandse industrie. Met o.a. Fieldlab Camino zoekt WCM naar het voorspelbaar maken van het onderhoud van infrastructuur zoals kunstwerken, wegen en rails.
 
 
 
 
Daarna nam Dick Klaassen van Xeelas eht over en gaf een beeld van de ontwikkeling van de digitalisatie, de verschillende verschijningen ervan alsmede ook de toepassingen. Schaalbaarheid zonder extra menskracht, hoe kun je dit organiseren? Want in de bouw zal men toch door de terugloop van ervaren vakmensen op zoek moeten naar oplossingen voor verbeterde processen en productiemethodes.
 
 
 
 
 
Pioneer Wordlenig organiseerde een interactieve sessie, waarbij een aantal vragen vis de digitale weg passend werden beantwoord. Dit was de opwarmer om vervolgens in divers samengestelde groepjes van bedrijven en frisdenkende studenten en start ups uiteen te gaan en elkaar te bevragen op: wat is jouw next step na vandaag op digitaal gebied?
 
 

The next step

Om de eerste ideeën nog weer verder te laten groeien en bloeien organiseren we op 27 juni een eerste Hackaton. Een hackathon is een evenement waarin teams van deelnemers non-stop bezig gaan om binnen een korte tijd oplossingen voor aangereikte casussen te bedenken. Er zijn natuurlijk veel thema’s die voor de bouw belangrijk zijn, maar de eerste drie waarop we ons gaan focussen voor het vervolg zijn:
 
1. IoT in onderhoud
2. Assetmanagement met IoT
3. Digitalisering op basis van Lean
 
Weet jij waar jouw voorkeur naar uit zou gaan als jij de the next step zou willen maken. Laat ons dat weten via c.oudewesselink@pioneering.nl. Op basis van de antwoorden die we voor 1 mei binnen krijgen maken we een keuze met welk thema we op 27 juni als eerste aan de slag gaan.
 
Wil je deze hackaton niet missen? Dan kun je je alvast aanmelden en ben je verzekerd van een plek! Wat wel vragen is commitment: dus aanmelden is ook zeker komen!

Studenten en Young professionals kunnen zich hier aanmelden!

De hackaton vindt plaats tijdens het event ‘ICT2 connecting people’ (donderdag 27 en vrijdag 28 juni) in de Grolsch Veste te Enschede. Vanaf 12 april kunt u hiervoor een speciaal ingerichte website bezoeken.
 

Home > Bibliotheek > Nieuws > Digitalisering & Informatisering leeft in de bouw!