Meld je nu aan voor een van onze de kennissessiesKennis delen en inspireren
Workshops en interactieve sessiesVoor én met deelnemers!

Infraroodverwarming: wordt de belofte waargemaakt?

Het afgelopen jaar hebben we wekelijks berichten kunnen lezen over het naderende afscheid van aardgas als bron voor de warmtevoorziening van onze gebouwen. De oude vertrouwde CV-ketel, het zekerheidje in elke woning, is ten dode opgeschreven. Maar wat komt er voor in de plaats? De verschillende aanbieders staan te dringen om de leidende rol van de CV-KETEL over te nemen. Warmtenetten, warmtepompen, biogas, infraroodverwarming. Maar de alleenheerschappij zal nooit meer zo groot zijn. Interessant wat dat betreft is het onderzoek van CE Delft

Er zal een diversiteit van oplossingen ontstaan en zelfs combinaties (hybride systemen) van verwarmingsoplossingen. De toekomst zal om meer maatwerk vragen, elke situatie heeft zijn eigen optimale oplossing. 
Jarenlang is de markt gedomineerd door ‘de gaslobby’ en ook nu is de invloed nog steeds zeer groot. Conceptnormen worden aangepast als blijkt dat een CV-ketel te slecht scoort en na een stevige lobby komen ook woningen met een gasaansluiting in aanmerking voor energieprestatievergoeding. Alle regelgeving, normen en richtlijnen zijn hierop geënt. Het wordt voor nieuwe systemen en oplossingen niet eenvoudig gemaakt. 


Een aantal producenten van infraroodpanelen hebben daarom besloten samen op te trekken en te proberen veranderingen te bewerkstelligen. In verschillende Europese landen zijn verenigingen opgericht, met als doel infraroodverwarming op de juiste manier onder de aandacht te brengen. In Nederland is, mede op initiatief van Jowitherm Nederland BV, de Interesse Groep Infrarood opgericht.  Een belangrijk uitgangspunt voor de leden van de IG Infrarood is het juiste verhaal te brengen over infraroodverwarming. We hebben immers al vastgesteld dat de keuze voor de juiste verwarming sterk projectafhankelijk is. In welke situatie is deze, zeker voor Nederland, nieuwe vorm van verwarmen dan de juiste? En welke bouwkundige en installatietechnische consequenties brengt dat met zich mee? 


De voordelen van infraroodverwarming komen niet tot uiting in de huidige EPC normen. Maar om dit te kunnen wijzigen is breed draagvlak nodig. En ook het bewijs in de praktijk. Als leverancier van infraroodverwarming wordt ons vaak gevraagd met een totaaloplossing voor een woning te komen. 

Jowitherm, in 1979 opgericht aan het einde van de oliecrisis met het idee dat de toekomst all electric zal zijn, is daarom op zoek naar bedrijven die samen dergelijke totaalconcepten willen ontwikkelen. Wij weten alles van elektrische verwarming, wij leveren het al jaren, maar wij maken maar een deeltje van de oplossing. De toekomst bestaat uit een nauwkeurig samenspel van disciplines, bouwkunding en installatietechnisch. Wie doet met ons mee? 

Neem voor meer informatie contact op met:
Bas Spekreijse – 06-22693006,  bas.spekreijse@jowitherm.nl 

 

Home