Kennisdelen en ontmoeten
Praktijktraining BrandveiligheidAanmelden
brainstormen en kennisdelen
Regionaal verbinden
Kennisdelen in PICAANT
ProductontwikkelingAutarkische LandschapLodge

LandschapLodge: duurzaam gefabriceerd vakantieverblijf

Een zelfvoorzienend vakantiehuis dat je binnen één dag op een locatie kunt bouwen: dat is de LandschapLodge. Wij zagen meteen de potentie en de mogelijkheden. Tijdens een bijeenkomst van Stichting Pioneering (i.s.m. DiT!L) een aantal jaar geleden, werd het idee voor de Lodge gepresenteerd. De Lodge moest doorontwikkeld worden en ze zochten deelnemers. Dit was perfect voor ons! 

Nadat we eruit waren met welke partijen we dit project gingen uitvoeren, volgde een uitdaging; het ontwerp. De uitstraling van de Lodge is tenslotte bepalend voor de beleving. Daarom schreven we een prijsvraag voor de architect uit. SchipperDouwesArchitecten ontwierp een Logde met veel hout, wat voor een duurzame en luxe uitstraling zorgt. Dit schetsontwerp heeft ons overtuigd, en daarom is dit architectenbureau geselecteerd om de Lodge verder uit te werken. 

Installaties 

De ontwikkeling van de LandschapLodge bracht nog wel meer uitdagingen met zich mee. Om het vakantiehuis overal, ook in de vrije natuur zonder nutsvoorzieningen, neer te kunnen zetten was het autarkische aspect erg belangrijk. Hoe fijn zou het zijn om wakker te worden met het geluid van fluitende vogels en een kabbelend beekje? Precies, een unieke ervaring die we de verhuurders van de Lodge graag willen meegeven! Het moest daarom een compact en zelfvoorzienend gebouw worden, met daarin zoveel mogelijk geïntegreerde installaties.  

 

Om de kosten te beperken en de exploitatiemogelijkheden van de Lodge te bevorderen, moesten we keuzes maken. Welke installaties zouden we integreren? En welke niet? 

Hierbij hielden we rekening met esthetiek. We hebben bijvoorbeeld gekozen voor een houtpalletkachel zonder warmwatervoorziening. Dit was geen voor de hand liggende keuze, maar de kachel was anders te groot en paste niet in de uitstraling van de Lodge. Deze keuzes waren elke keer weer een discussie tussen installateur, architect en ons als bouwer. We wilden binnen de randvoorwaarden van duurzaamheid en autarkie een mooi gebouw realiseren.  

Maar we hebben de zaak aardig ontvlecht. Zo zit er bijvoorbeeld een techniekkast op de veranda en is een battery pack in een meubel verwerkt. In de periode waarin wij bezig waren met het bouwen van de constructie, is in overleg met de partners nog een aantal keer afgeweken van de originele plannen. Om meer comfort voor de gebruiker te realiseren, is bijvoorbeeld er een grotere douche geplaatst. En de contactdozen zitten met deksels in de wand én vloer.  

Productie 

Binnen de geconditioneerde omgeving van onze fabriek in Vroomshoop maakten we onderdelen op maat. We wilden een compact en licht gebouw dat op de plaats van bestemming gemonteerd kan worden, een extra moeilijkheid voor het ontwerp. Voor de opklapbare luiken rondom de Lodge hebben we eerst een proefmodel gemaakt. Daaruit bleek dat de verbindingen aangepast moesten worden, zodat de constructie stabieler werd. Daarna gingen de vlonders in productie en konden we de kolommen plaatsen. Vervolgens konden we in de fabriek ook alvast alle onderdelen in elkaar plaatsen. Door het slimme ontwerp en de productie, bestaat de Lodge uit vier losse delen die afzonderlijk naar de gewenste locatie getransporteerd kunnen worden. Na de prefab voorbereiding in de fabriek, kan de klant binnen enkele dagen over een goed functionerende Lodge beschikken. 

Het resultaat 

En toen was het zo ver, de eerste LandschapLodge was klaar. We zijn erg trots op het resultaat. Inmiddels staat deze op een prominente locatie voor onze fabriek. De uitdaging is nu om de LandschapLodge goed in de markt te zetten. We merken dat dit lastig is, want als bouwer zijn we alweer druk bezig met nieuwe projecten. En dat terwijl de marketing van de LandschapLodge ook aandacht en tijd nodig heeft.  

Over de auteur 

Adam Duivenvoorden is projectleider bij De Groot Vroomshoop Bouwsystemen (VolkerWessels). 

De Groot Vroomshoop biedt duurzame en energiezuinige huisvestingsconcepten op basis van houtskeletbouw. In samenwerking met Stichting Pioneering bevorderen zij bouwinnovatie en product- en procesverbetering. 

 

Home