Kennisdelen en ontmoeten
Praktijktraining BrandveiligheidAanmelden
brainstormen en kennisdelen
Regionaal verbinden
Kennisdelen in PICAANT
ProductontwikkelingAutarkische LandschapLodge

OPEN(heid) op een onmogelijke plek

In een serie blogs, die elke 15e van de maand verschijnt, lichten we een praktijkvoorbeeld uit waar alle Pioneers van kunnen leren. Verschillende partijen die een coalitie moeten vormen in het provinciaal bestuur, een opdrachtgever en een opdrachtnemer of gewoon twee collega’s. Ondanks alle verschillen die er tussen deze partijen en individuen zijn, ontkomen ze niet aan samenwerken. Waarom eigenlijk samenwerken? En hoe doe je dat dan? 

Deze maand: OPEN(heid) op een onmogelijke plek

geschreven door: Claasje Reijers
 

Met onze benen languit op een steigerhouten bankje en een ijskoud biertje in onze hand, trappen we de zomervakantie af bij Meadow op het Deventer Stadsstrand. Hmmm. Daarvoor moesten we toch even onze ogen sluiten en de verbeelding aan het werk zetten. Op het moment dat ik pionier Eelco Schuijl (Architecten_Lab) bij Meadow ontmoet, komt het met bakken uit de lucht. Zelfs dan ervaar je het buitengevoel en heb je schitterend zicht op de skyline van Deventer. 

 

 

 

 

Meadow op het Deventer Stadsstrand staat op 1 in de Wendy. De ‘strandtent’ is in april 2019 geopend als fijne plek voor eten, drinken en buitenrecreatie aan de Bolwerksplas in Deventer. Meadow is een ‘onmogelijk project’, aldus Eelco, dat door samenwerken mogelijk is geworden’. Uitstekend voer voor een zomerse blog over samenwerken. 

Het onmogelijke bouwen op een onmogelijke plek

Eelco: “Koos Janssen vroeg ons drie jaar geleden hem te helpen. Zijn wens was een tijdelijke, mobiele en demontabele horecagelegenheid op een plek waar nog niks was. Geen stroom, geen riolering, geen internet. Het leek onmogelijk. Er ligt een Natura 2000 gebied naast de beoogde plek, het gaat om een beschermd stadsgezicht en de locatie ligt in de uiterwaarden. Ook de buren waren niet direct enthousiast. Bovendien moest de financiering via crowdfunding tot stand komen. In alle opzichten waren er uitdagingen. Er bleek veel geduld nodig te zijn tot aan de realisatie.”

Waarom staat ‘ie er dan toch?

De provincie Overijssel heeft een tool voor Stadsbewegers: De stadscheque. Dat is een bijdrage van maximaal € 2.500,- (excl. btw) om ideeën in de centra van steden en dorpen een impuls te geven en uit te voeren. Bart Ellenbroek (Stadsbeweging, Provincie Overijssel): “Met de stadscheque brengen we projecten verder: van idee naar concept en uiteindelijk uitvoering. Toen het Deventer Stadsstrand zo’n stadcheque ontving kwam het project in een stroomversnelling.” Eelco vult aan: “Bovendien kregen we vanuit de gemeente een nieuwe stedenbouwkundige op het project: Ad Anker. Ad zei: ‘Ik kan jullie plan niet beoordelen, want er is geen beleid voor dit soort ontwikkelingen binnen de gemeente’. Hmmm….. Maar hij vervolgde met ‘ik ga jullie helpen dat beleid te schrijven’. Dat denken in kansen is nodig om een onmogelijk project te realiseren.”

Nog een keer samenwerken aan zo’n onmogelijk project?

“Maar waar misschien wel de grootste clue zit voor het slagen van zo’n project is in ‘openheid’. Ik denk dat de versnelling al wel eerder was ontstaan als alle partijen opener waren geweest, eerder bijeen waren gekomen en (eigen) belangen op tafel legden. Pas toen alle betrokkenen (initiatiefnemer, provincie, gemeente en architect) dat deden, merkte je dat we écht samen gingen werken om Meadow voor elkaar te krijgen.” Toen, nu en straks “Die partijen bij elkaar brengen en openheid voorstaan, dat is toch geen architectenwerk?”, prikkel ik. “Architecten maken toch schetsen om de nieuwe situatie te verbeelden en zoeken naar de bouwkundige oplossing?” “Dat was vroegâh, nu is het #BouwWatKlopt!”, besluit Eelco.

Ook met de benen languit?

Mijmeren over vroeger, samenwerken en de toekomst kan perfect bij Meadow. Een paar leestips die Eelco en ik je meegeven voor op het strand:

 

Home