Ondersteboven Bekeken zet de gevestigde orde op de kopMeld je nu aan voor de tweede cursus!
Meld je nu aan voor een van onze de kennissessiesKlik hier voor de events
Workshops en interactieve sessiesVoor én met deelnemers!
Leren van ervaring en kennis uit het netwerk!

Home > Projecten > Human Capital > Publicaties Innovatieve Processen

Publicaties Innovatieve Processen

 


Pioneeringbijeenkomst met de Jonge Bouw en Vastgoed Sociëteit in de Achterhoek

Datum bericht: 16 februari 2015

Pioneering is in 2013 gestart met de verkenning voor activiteiten in de Regio Achterhoek. Hieruit is naar voor voren gekomen dat de bedrijven duidelijke meerwaarde zien van een organisatie als Pioneering in de Achterhoek. In samenwerking met de bestaande infrastructuur, en met de thema's duurzaamheid, onderwijs en arbeidsmarkt als eerste thema's kan er gewerkt worden aan vernieuwing. Een fysieke locatie om te laten zien wat voor moois de bouw te bieden heeft staat in deze regio ook hoog op het verlanglijstje.

Maandag 9 februari heeft Pioneering voor de JBVA (de Jonge Bouw en Vastgoed Sociëteit de Achterhoek) Bij Sitè te Doetinchem een bijeenkomst georganiseerd. Met een heel divers gezelschap uit de Achterhoek (van notaris en voegenspecialist tot innovatiemanager onder de 40 jaar) is het een onderzoekende en creatieve middag geworden. Het doel van deze bijeenkomst was om naast commitment naar elkaar te komen tot ideeën voor innovatieve projecten en met acties uiteen te gaan voor een vervolg.

Fons Catau heeft de aanwezigen geprikkeld door zijn visie op de bouw, de toekomst, Pioneering en de Achterhoek te geven. Door de open sfeer en met gebruik van de methode van ‘futuring’ is het denk en droomvermogen van de Achterhoekers aangesproken om ideeën te generen. Modulaire systemen, verplaatsbare huizen, GreenWheels-huizen, experimenteren in regelvrij bouwen en korte levensduur woningen is slechts een greep uit de ideeen.

De bijeenkomst heeft zo heel wat los gemaakt bij de deelnemers en de JBVA heeft besloten een vervolg te organiseren met een grote groep deelnemers om thema’s in vernieuwing in de bouw én vastgoed te definiëren. Deze thema’s kunnen de basis zijn voor projecten gefaciliteerd door Pioneering Achterhoek.


Systems Engineering in begrijpelijke taal

Datum bericht: 10 januari 2015

Recentelijk is het eerste en enige Nederlandstalige studieboek over Systems Engineering in de bouw verschenen. Het boek getiteld ‘Basisboek Systems Engineering in de bouw’ is geschreven door Robin de Graaf, Universitair Docent aan de Universiteit Twente en voormalig chef van de Werkplaats Systems Engineering van Pioneering.

Het boek stelt de lezer in staat om op een praktische en effectieve manier kennis te maken met een bouwproces dat uitgevoerd wordt met Systems Engineering. Het boek legt Systems Engineering uit in een aantal concrete stappen en door de vele voorbeelden wordt duidelijk hoe de methodiek in de praktijk is toe te passen.

Veel van de voorbeelden uit het boek zijn gebaseerd op de Systems Engineering projecten die onder de vlag van Pioneering zijn uitgevoerd, zoals de ontwikkeling van gebouwen op de nieuwe begraafplaats in de gemeente Hellendoorn. “Pioneering biedt een heel mooi platform voor kennisuitwisseling waar ik dankbaar gebruik van heb gemaakt,” zegt Robin de Graaf. “Niet alleen was projectmateriaal snel beschikbaar, maar ook hebben leden van de werkplaats feedback gegeven op eerdere versies van het boek. Hierdoor is het nog praktischer en aansprekender geworden.”

Het boek is vooral bedoeld voor gebruik in Civiele Techniek en Bouwkunde opleidingen en is in het Nederlands geschreven. Het boek is daarmee uniek want Nederlandstalige studieboeken over Systems Engineering in de bouwsector zijn er niet. Opleidingen aan Saxion Hogescholen en de Universiteit Twente gebruiken het boek daarom al in hun onderwijs. Het boek is ook interessant voor opdrachtgevers en opdrachtnemers aangezien het perfect aansluit op actuele trends om bouwprocessen gestructureerder, transparanter en met meer oog voor de omgeving te laten plaatsvinden.

 

Bij het boek hoort een website met een uitgewerkte voorbeeldcasus, antwoorden op de vragen uit het boek en voorbeeldformulieren. De website is te vinden op www.seindebouw.nl

Het boek is te bestellen via de boekhandel en via deze link van bol.com. 

Voor overige informatie kunt u contact opnemen met de auteur dr. ir. Robin de Graaf, door een mail sturen naar  robin@seindebouw.nl

Home > Projecten > Human Capital > Publicaties Innovatieve Processen