Ondersteboven Bekeken zet de gevestigde orde op de kopMeld je nu aan voor de tweede cursus!
Meld je nu aan voor een van onze de kennissessiesKlik hier voor de events
Workshops en interactieve sessiesVoor én met deelnemers!

Weet wat je hebt!

Materiaal paspoorten basisvoorwaarde voor toekomstwaarde

 
De circulaire economie komt tegenwoordig steeds meer op de voorgrond. Als je het niet over circulaire economie hebt, hoor je er eigenlijk niet helemaal meer bij. Overal om ons heen ontstaan nieuwe initiatieven die de transitie van lineair naar circulair stimuleren. Daar wil je bij horen, daar moet je bij horen! 
 
Verstoppen achter je eigen bedrijfsproces en blijven hangen in je bestaande verdienmodel is achterhaald. Werk samen, want het is noodzakelijk dat deze transitie gezamenlijk wordt opgepakt.
Als ABN AMRO zijn we met een team aan partners  in 2014 begonnen die circulaire economie letterlijk vorm te geven. Met de bouw van ons circulaire paviljoen (www.circl.nl) op de Zuidas in Amsterdam hebben we maximaal geëxperimenteerd met circulair ontwikkelen en bouwen. 
 
Maar we zijn verder gegaan. We experimenteren nu volop met circulaire verdienmodellen en circulair exploiteren. Een van de tools die we daarvoor hebben ontwikkeld is een materialenpaspoort. Alle gebruikte materialen zijn vastgelegd in het 3D materialen paspoort genaamd LLMNT. Een model als materiaal paspoort gebaseerd op BIM. BIM als basis voor bouw, exploitatie en hergebruik. De materialen kunnen in het 3D model worden gevonden. Het onderhoud gedurende de exploitatie wordt vastgelegd en de demontage handleiding is al aanwezig. Bij demontage komen de onderdelen weer in andere projecten, daardoor verdwijnen ze niet als afval. Zo werkt circulair.
 
We zijn als bank het principe van een nieuwe grondstoffenbank aan het verkennen. In de toekomst delven we grondstoffen en nieuwe materialen niet meer uit een groeve of mijn in een ver land. We delven ze uit de bestaande gebouwen in je omgeving. Deze ontwikkelingen gaan heel snel.  Initiatieven als LLMNT worden voortgezet en verbeterd door Circular.Cloud en Madaster. Nieuwe circulaire publiek private samenwerkingen krijgen vorm in Cirkelstad. Lineaire verdienmodellen worden omgebouwd in circulaire samenwerkingen zoals het Urban Mining Collective. ABN AMRO is partner bij deze initiatieven. Wij geloven in deze toekomst. Doet u mee?
 
Wilt u meer weten, kijk dan op deze paigina!
 
Petran van Heel
Sector Banker Bouw
 
 

Home